28 januari 2009

Matolust

Jag läser boken Den hemlige kocken, som handlar om att maten vi köper består av kemikalier istället för mat. Det där har man ju alltid vetat, men jag har alltid tänkt att så länge det inte är farligt och smakar bra, så är det no big deal. Men allvarligt - varför ska vi acceptera att maten pumpas full med smakämnen för att det ska smaka som det vi tror vi köper? Vad är poängen med att tillsätta kemisk vanillin till "vaniljglass med äkta vanilj"?

Jag har också lärt mig att Jordbruksverket tillåter färre tillsatser i djurfoder än vad Livsmedelsverket tillåter i människomat. Motivet ska tydligen vara att djuren inte kan välja själva. Okej, dags att välja alltså.

Det här gör mig less, men samtidigt har det gett mig en länge efterlängtad inspiration att laga bra mat.
Nyupptäckta webbplatser: www.aktavara.org, www.vegetariskt.com

Inga kommentarer: