8 februari 2009

I en laxask

Funderar på det där med fisk. Jag har ju valt att äta fisk, som till skillnad från andra köttdjur sluppit leva sina liv i fabriker. De har fått simma i havet till den dag de fångas och dödas och blir nyttig mat.

Men för att jag ska kunna köpa fisk på ICA eller sushi till lunch till ett rimligt pris, så måste fiskhanteringen, precis som all annan mat, bli en storindustri. Fiskebåtarna är jättefabriker, som drar upp tonvis med fisk. Lax odlas i enorma "kassar", och äter stora mängder vildfångad fisk (det behövs 3 kg vildfångad fisk för att odla fram 1 kg lax) och bidrar troligtvis ännu mer till utfiskningen av haven än vildfångad. För att den ska se aptitlig ut få den också äta färgämnen (all odlad lax som är rosa har utfodrats med färg).

Det måste kunna gå att välja bra fisk. Men jag kanske måste inse att det är dags att bojkotta hela lunch-sushin, och inte bara "byta ut räkan mot avocado" som jag hittills nöjt mig med. Japp jag gör ett försök. Vegosushi finns ju också. Och kravmärkt lax, men inte på sushirestaurangerna.

En sista grej: Varför fortsätter så många att äta tigerräkor? Är det verkligen så gott? Färska nordhavsräkor är ju mycket godare. Om vi slutar köpa tropiska räkor, så slipper vi bidra till den stora förstörelse som räkodlingarna medför. Jag lovar, det är inte svårt att sluta.

Världsnaturfondens fiskguide

3 kommentarer:

Helena sa...

Nä, har man en gång ätit friterad tigerräka på en kinarestaurang och efter ett bett konstaterat att 1: räkan var väldigt bajsnödig när den dog och 2: att personalen inte orkat rensa bort denna osmakliga del av djuret så är man inte så sugen längre...
Leve små goda färska västkusträkor! (utan skitsträng)

Maria sa...

Jag har full förståelse varför man inte äter tigerräkor! Men varför är det så att de som är vegetarianer ur ett djurhålningsperspektiv, äter fisk för att de fåttleva lyckliga i havet tills de blivit fångade inte äter älgkött???
Jag har aldrig fått ett bra svar på denna fråga. Däremot är det en del som säger att de äter kyckling i undantagsfall. Snacka om industri....

Karin sa...

Maria, jag vet inte om det är ett bra svar, men jag tror att det är lättast att helt enkelt bestämma sig för "inget kött". Både för sig själv och för omgivningen. Och sen, efter några år blir själva tanken på kött så konstig att det inte känns gott. Så är det för mig i alla fall. Älgar har fått leva ett värdigt liv, och jag skulle inte ha några etiska problem att äta älgkött eller andra djur som fått leva ett naturligt djurliv. Jag är bara inte sugen.