27 februari 2009

Jespers e-bokläsare

Min man brukar vara bra att nosa upp nya grejer. Ofta är det prylar som jag inte riktigt fattar poängen med. Stackars Jesper, så ofta som han kommit hem med grejer som jag ärligt undrar vad sjutton det ska vara bra för.

Men kolla här. En bok. I den kan du ladda in alla e-böcker, dokument och pdf-filer du vill och läsa på en skön skärm i bokstorlek. Den drar nästan inget batteri, och den är lagom stor. Det får plats hur mycket som helst.

Kommer böcker och tidningar av papper att försvinna? När Jespers pryl blivit ännu bättre om något år, med färgskärm och fler funktioner, till exempel möjlighet att få eller köpa hem vilken text du vill via nätet var du än befinner dig, vem behöver köpa pappersböcker?

För snart fyra år sedan läste Jesper och jag in alla våra CD-skivor på en hårddisk och sålde av dem på auktion. All ny musik köper vi via nätet. Jag saknar inte mitt CD-bibliotek som stod och samlade damm. Men böckerna - mitt bibliotek? Böckerna som jag köpt eller fått och läst, skulle jag kunna göra mig av med dem? Nja...

Men ändå känns det ofrånkomligt. Inga nya uppslagsverk trycks längre. Varför skulle det göra det? Jag är ganska säker på att jag kommer ha en e-bokläsare sen när prylarna och tjänsterna blivit bättre. Kan du ha hela ditt musikbibliotek i en iPod, varför skulle du inte kunna ha hela bokbiblioteket i en sån här liten fin pryl?

2 kommentarer:

Charlie sa...

Menmenmen, doften av bok? Prasslet av sidorna? Njutningen av bokens tyngd i handen? Det slitna, slitna utseendet på en mycket älskad och ofta omläst bok, endast jämförbart med en lika sönderälskad nalle?
Och inte minst - skönheten i välmatade bokhyllor och njutningen i att inspektera andras dito när man är på besök? Ordet "ahenny" från The Meaning of Liff skulle inte längre vara brukbart utan bokhyllor. (The way people stand when examining other people's bookshelves.) Vill du verkligen göra ett Douglas Adams-skapat ord obsolet (obsolett?)?

Jag kommer aldrig att överge pappersboken. Men det kanske framgick. :)

Karin sa...

Självklart håller jag med i allt du säger. Det är något som gör ont inom mig vid tanken på att överge pappersboken. Å andra sidan finns det något lockande med en sak som är helt självklar i Star Trek, där går de runt med sina små plattor och läser på. Om jag anammar läsplattan, kommer det att föra mänskligheten ett litet steg närmare transporters och replicators? Det är frågan...

Eller inte.