24 februari 2009

Lika inför lagen?

Det där med hederskultur brukar vi tycka är dåligt. Till exempel tycker vi att man ska få välja själv vem man vill gifta sig med.

Ändå verkar Svenska folket tycka att det är lite trevligt att det står i grundlagen att det finns en person som måste fråga föräldrarna och regeringen innan han eller hon gifter sig. En person och en familj som inte är lika inför lagen, och som enligt grundlagen föds till ett förutbestämt liv. En person som på ett sätt ägs av svenska folket, och vi har alla rätt att ha åsikter om det ena eller andra i hans eller hennes liv. Och varför inte? Vi betalar ju för det med skattepengar. Jag borde väl ha rätt att ha åsikter om Victorias val av make. Och NÄR kommer BARNEN? Victoria och Daniel kanske inte vill ha barn? Eller inte kan få? Svenska folket har väl rätt att ha åsikter även om det. Eller?

Monarkin är en anakronism och mest pinsam. Befria Victoria!

Republikanska föreningen

3 kommentarer:

David Vrensk sa...

Hon kan ju tack och lov befria sig själv från möjligheterna att bli regent, leva på apanage, bo i slott och representera Sverige i världen. Om hon skulle tröttna. Eller menar du att hon inte förstår sitt eget bästa och att vi måste hjälpa henne?

Jag tycker det är värre att regenten inte har trosfrihet. Där kan man snacka om anakronism.

En fråga är också vilket liv vi dömer kungafamiljen till om vi avskaffar monarkin. Befriade tror jag inte att de blir.

Mamma sa...

Nej Karin, jag tycker du har fel. Om vi inte hade monarki med goda representanter för Sverige som underlättar relationerna med andra länder och ger förutsättningar för handelsutbyte, skulle vi vart fjärde år välja en president. Jag kan inte tänka mig en Göran Person-like i kungens ställe.

Karin sa...

David: Ja det är sant att Victoria har friheten att avsäga sig tronföljden och sina privilegier. Och sedan kan vi hoppas att det i längden skulle innebära en ändring av grundlagen och statsskicket. Men jag tycker inte att Sveriges statsskick ska vara beroende av vad en person väljer att göra. Det är hela grejen som är fel - helt oberoende av VEM som är kung eller tronföljare eller drottninggemål eller whatever. Mitt inlägg handlade inte specifikt om att det är så förfärligt synd om Victoria. Det handlade om att Sveriges grundlag bestämmer att några barn föds till ett förutbestämt liv. Inte okej.

Mamma: Du skulle ju kunna rösta på kungen eller Vickan eller Daniel i presidentvalet. Om de ställer upp. Ingen har sagt att det måste väljas president var fjärde år, vi skulle kunna ha mycket längre perioder om vi bestämmer oss för det. Det enda jag tycker att vi ska passa oss för är ärvda ämbeten.