22 februari 2009

Ofärskt imorgon

Varför har ingen berättat om långpannebröd förut? Helt plötsligt har det enkla brödbaket uppenbarat sig. Grejen är att man slipper knådningen med allt vad det innebär av kladdiga fingrar, mjöligt bakbord som måste rengöras och pilligt jobb med att rulla bullar eller göra fina limpor. Nu kör man bara degen i maskinen, låter den jäsa och sedan låter man maskinen knåda den igen innan man kavlar ut den i långpannan och skär upp rutor. Bara en degbunke att diska, och sen har man 24 mumsiga mackor med knaprig yta och framför allt är de gjorda av riktiga ingredienser och är bara färska i en dag till skillnad från köpebrödet som är låtsasfärskt en vecka. De här fryser vi in och tinar upp så mycket vi vill äta.

Mitt liv som medveten konsument av riktig mat utan aromämnen, förtjockningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel går ganska bra. Det blir lite av en sport, och det är inte speciellt svårt. Att köpa riktigt smör istället för margarin är till exempel jätteenkelt. Godis är värre, men jag har hittat en chokladbit från Anton Berghs på pressbyrån som består av choklad och socker, men inga aromämnen.

Vad som är fullständigt hopplöst är buljongtärning, som jag använder väldigt mycket av. De har alla möjliga aromämnen och e-tillsatser, oavsett vilket märke du väljer. Har ingen bra lösning där, så det får gå ändå.

Och luncherna är självklart helt omöjliga att ha koll på. Om man inte ska börja ta med lunchlåda. Men där är jag inte än.

Nu blir det te och mackor!

2 kommentarer:

Jenny sa...

Hej Karin, hopppas det är bra med dig! Måste säga att du skriver väldigt roligt om tänkvärda saker, ska definitivt fortsätta läsa här! På hälsokosten längst ned i pubhuset har de ekologisk buljong (pulver på burk)från biofood utan en massa skit i. Vet att det finns även bra buljongtärningar men osäker på om det finns just där..

Kram Jenny (Helenas kompis)

Karin sa...

All right! Tack Jenny, ska genast gå dit och leta buljong. Jag har handlat en del andra grejer där, bland annat har de schyst torkad sojafärs där som man kan använda till allt möjligt.
Vad glad jag blir att du läser :-)
Kram, ha en skön helg!