6 mars 2009

Avfallskvarn: fortsättning

Jaha, äntligen fick jag prata med tjänstemannen G. på Stockholmshem om avfallskvarnar. Jag vill ju installera en själv, så vårt matavfall kan åka avlopp och bli biogas.

G. funderade fram och tillbaka, och hade uppenbarligen ingen aning. Han pratade om sopsugar och folk som inte vet att man inte ska slänga pizzakartonger i sopnedkastet, och drog av det slutsatsen att folk nog skulle använda avfallskvarn på fel sätt. Och klarar verkligen Henriksdals reningsverk att ta emot avfallet?? Jag upprepade att Stockholm Vatten numera uppmuntrar privatpersoner att installera kvarnar.

Annars verkade han mest förvånad att jag orkade sortera mina sopor. Det orkade inte han. "Och plast eldas ju ändå." Jag ville inte argumentera, men kunde ändå inte hålla mig från att berätta det jag lärt mig - att ett kilo återvunnen plast minskar co2-utsläppen med 2 kilo. "Ja men korna är ändå värst, har jag hört", kontrade han med. Skön inställning från en tjänsteman när det ringer en miljöengagerad kund, eller hur?

Sedan lyckades han fråga någon, som sa att Stockholmshem kommer att installera avfallskvarnar på prov i ett nyproducerat område. När det är utvärderat är det mycket möjligt att de tillåter andra fastigheter. Så det gick att få ett svar i alla fall, till slut.

BRF-styrelseordföranden låter meddela att han inte kan svara på frågan om de kommer att tillåta avfallskvarn förrän efter köpstämman.

2 kommentarer:

My sa...

När man vet den här historien bakom din avfallskvarn ska verkligen ha en stor eloge för att du orkade kämpa och idag har din kvarn hemma :) som jag läste i dagens inlägg. Seger!

Anonym sa...

Pratade just med Stockholmshem (2012-05-14).... Utvärderingen håller fortfarande på. När den är klar är det ingen som vet 3,4,5,6 år kanske.. :-(
Dom måste ta reda på om det är ekonomiskt.

-ca 20% mindre sopor att frakta till tippen (inga utsläpp av CO2)
-ca 20% mindre förbränning av hushållsopor/ mindre CO2 utsläpp
-biogasen kan utvinnas och driva bilar etc,
-väldigt behändigt att slänga mat i diskohon, dessutom slipper man doft av rutten frukt, räkskal, bananskal etc.

Suck.