1 mars 2009

Down the drain...

När jag slängde soporna i sopnedkastet nyss slog det mig hur lite det finns kvar till övrigt-påsen med sopor nu när man kan sortera både plast och kartong, förutom allt annat. Sopnedkastspåsen tar evigheter att fylla och den har blivit tung och kompakt och består mest av matavfall.

Jag kom att tänka på ett reportage jag såg på nyheterna för några månader sedan. Det handlade om Surahammars kommun, som uppmuntrar invånarna att installera avfallskvarnar under diskbänken. Allt matavfall åker raka vägen till reningsverket i samma rör som avloppsvattnet. Det behöver inte transporteras i lastbil och kan rötas till biogas, som sedan kan driva sopbilarna, som hämtar de sopor som inte kan åka avlopp. Jag minns att reportern frågade någon Surahammartjänsteman om varför inte alla kommuner hade det här systemet. "Jag har ingen aning" svarade han. "Varför ska vi hämta sopor med lastbilar när vi kan använda de befintliga avloppsrören?"

Vad jag vet så har det på många ställen inte varit tillåtet med avfallskvarnar, och ingen pratar någonsin om dem. Men en snabb google-sökning och jag hittar detta. Det är tydligen helt okej i Stockholm nu.

Jag skulle gärna ha en avfallskvarn. Ska kolla med Stockholmshem om man får installera. Önska sig kan man ju alltid.

6 kommentarer:

David Vrensk sa...

Om ni röstar igenom att köpa huset kan ni ju bestämma själva sedan. Tetigt, eller hur?

Karin sa...

Om vi röstar igenom att köpa huset är enda skillnaden att jag måste kolla med BRF-styrelsen istället. Ser inte riktigt varför svaret skulle bli annorlunda. Om det funkar eller inte beror vad jag förstår på rörens skick.
Dessutom - om de ändrade kvarnreglerna är en konsekvens av stadens egna miljömål, då tycker jag att det borde ligga i stadens intresse att tillåta kvarnarna i sina egna hus. Jaja, vi får se vad de säger.

Anita sa...

Vi gör vårt avfall till biogas, och det minskar soporna rejält. Numera är det nästan bara mjukplast i soporna.
Hos oss hämtas det av sopbilen, det är väl lite mindre miljövänligt än en kvarn genom avloppsrören, men det är bättre för klimatet än kompostering.
Lycka till!

Karin sa...

Schyst att ni kan sortera matavfall, det kan inte vi. Jag jagar fortfarande rätt person på Stockholmshem för att få svar om avfallskvarnen... Men kan inte ni sortera mjukplast också?

Anita sa...

Nej, vi går till såna där stationer som står lite varstans. Där får man ju inte slänga sånt som kan komma tillbaka till sitt ursprungliga läge om man kramar ihop det.

Karin sa...

Men bor inte ni i Stockholms kommun? Nya plastregler från den 1 november ju! http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Avfall-och-atervinning/Sortera-dina-sopor/Forpackningar/Plastforpackningar/