19 mars 2009

Göra rätt

Som självutnämnd miljönörd vill jag göra rätt saker. Oftast är det lätt och ganska kul – att välja kravmärkt, att åka kollektivt, kånka till återvinningen, att inte äta kött och allt vad jag nu ägnar mig åt.

Men så finns de svåra sakerna. Ofta vet jag inte om de är svåra för att det innebär en för stor ansträngning eller förändring för mig, eller om jag skyller på att jag inte vet vad som är rätt.

Till exempel det här med prylar. Många som anser sig miljömedvetna brukar förespråka att konsumtion är dåligt, och vi borde sluta köpa så mycket prylar. Man arrangerar Buy Nothing Days och protesterar mot västvärldens konsumtionshysteri. Spontant känns det vettigt.

Men så kommer någon annan och säger att handel skapar välstånd, som i sin tur kan vara bra för miljön.

Och inte vet jag vad som är rätt.

Saker jag inte vet:
  • Hur stor miljöpåverkan har en pryl jag köper, jämfört med flygsemestern som jag avstår?
  • Är det bättre att avstå från att köpa en pryl än att köpa en som är relativt miljösmart och rättvist producerad?
Undrar om någon egentligen vet?

6 kommentarer:

Maria sa...

"Att tänka fritt är stort.
Att tänka om är större
Att tänka först är störst.
Att tänka smått är gott.
Att tänka snett är lätt.
Att tänka galet är idealet.
Att tänka sakligt är behagligt.
Att tänka snuskigt är ruskigt.
Att tänka klart är smart.
Att tänka skumt är dumt.
Att tänka fel är fel.
Att tänka löjligt är möjligt.
Att tänka genialt är fatalt.
Att tänka luftigt är förnuftigt.
Att tänka mycket sakta är inte att förakta.

Att tänka fritt är stort.
Att tänka stort är stort.
Men inte alltför stort.

Immanuel Kantiga tankar
och andra ofantliga tankar
dom får inte rum i huvet
du vet."
Ingen kan skildra denna tvehågsenhet som Tage D. Jag tror att så länge man tänker efter före och gör så gott man kan så får man vara nöjd!

Fundera lagom!!
kram

Karin sa...

:-)

En gör så gott en kan.

Kram tillbaks!

Helvetica sa...

Börjar blendern, roomba och glassmaskinen svida i samvetet? *s*

Karin sa...

Helvetica: Nej det svider inte alls. Det jag menar är ju att jag inte VET om jag ska ha dåligt samvete för att jag köpt dem, eller gott samvete för att jag köpt en dammsugare som är mer energisnål och en glassmaskin som innebär att jag lätt kan bojkotta all skitglass som säljs annars.

Blender? Nä det har jag ingen...

Anonym sa...

Det är en stor politisk saga att miljön påverkas av oss människor våra koldioxidutsläpp har under de år som man haft instrument att mäta halten koldioxid i atmosfären ökat med 0,038 promille ( alltså trettioåtta miljondelar) vilket gör att koldioxid ej påverkar vårt klimat en omöjlighet helt enkelt.Jag har arbetat och forskat i ämnet i 37 år så jag kan tala om för dig att så här har klimatet uppfört sig sedan jordens begynnelse. Det går i olika cyckler hela tiden,perioder varierar mellan kallare och varmare temperaturer.För 10.000 tusen år sedan hade vi en liten istid om ca 9-10000 år fram i tiden får vi en liten istid till så har det hela tiden sett ut på vår planet.De människor som sitter i FN:s klimatpanel,består av 2.500 byråkrater och politiker som sammlar in forskares rapporter,men tyvärr skriver enbart en liten del av dessa panelmänniskor ut rapporter till regeringar och då förvanskade politiskt korrekta,vilket medfört att allt fler forskare slutat med sina rapporteringar till denna politiskt korrekta panel.
Göran Hagberg, GH-Kemi/Miljökonsult.

Karin sa...

Kul att du läser här Göran,
Det känns väldigt märkligt om människans påverkan på klimatet ska vara något man tror på eller inte tror på. Som om det var en religion.

Det jag vet är att jag inte har tillräckliga kunskaper att bedöma om du eller FNs klimatpanel har rätt. Så till slut är det vem jag tror på som får avgöra.

Jag väljer att tro på FNs klimatpanel.

Känns dumt att chansa på något annat.