17 mars 2009

Kissforskning

Coolt. Visste du att du normalt kissar en halv kubikmeter om året?

Nu har de kommit på att man kan göra ett slags pulver av urin, som sen kan bli gödning, som skulle kunna ersätta en femtedel av all konstgödsel i Sverige. Och pulvret ska visst kunna utvinnas på reningsverken. Detta testas nu i Skåne

Förutom att vi kan använda urinet som en resurs, så betyder det att man får bort alla medicinrester som vi annars kissar ut i haven. I like.

Mera bra uppfinningar!

Undrar om det betyder att all sukralos och andra light-sötningsmedel inte åker rakt ut i hav och sjöar, som det gör nu? Sukralos bryts som bekant inte alls ner, varken i kroppen eller på reningsverken. En uppskattning från Naturvårdsverket är att mellan sex och sju ton sukralos från lightläsk och annat släpps ut varje år via reningsverken. Inte fräscht.

4 kommentarer:

Veronica Karlsson sa...

Roligt och intressant med lite kiss-kunskap :)

Hm, en av mina laster är lightläsk. Tyvärr. Det där sukraloset - vad ger det för miljöpåverkan? Vet man det?

Karin sa...

Hej Veronica!
Problemet är väl att man inte riktigt vet vad det blir för påverkan. Sukralos är ju ett såpass nytt ämne. Men det man vet är att det inte bryts ner i reningsverken och att naturen hela tiden fylls på med ton efter ton sukralos, en helt syntetisk kemikalie.

Jag är inte alls någon expert på ämnet, men känner bara instinktivt att jag inte vill bidra till det. Här är en artikel från förra året: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_821951.svd

Veronica Karlsson sa...

Ajdå. Det kunde jag såklart ha räknat ut.

Så är det ju oftast med miljömedvetenheten, bara man tänker till lite så fattar man egentligen rätt lätt att vissa saker inte är så smarta.

Okejrå, eftersom jag absolut vill vara rädd om miljön och du bloggar så bra så ska jag se till att dricka lite mindre läsk framöver :)

Karin sa...

Precis! Det där tror jag är nyckeln. Att tänka efter och ta ett beslut att dra ner på det man kommer fram till inte är så bra, utan att för den skull bli absolutist. Om nötkött innebär mycket växthusgaser behöver man ju inte bli vegan för det, men kanske medvetet välja vegetariskt någon gång i veckan.

Lite mindre läsk är lite mindre kemikalier. Och det är mycket bra :-)