3 mars 2009

Mer om ansiktsblindhet

Jag har nu läst typ halva boken Vem var det där om ansiktsblindhet. Det är alltid intressant att läsa om andra som har samma problem som jag, även om en del av beskrivningarna är lite mer extrema än problemen jag har. Jag känner ju ändå igen dem som jag känner.

Författaren tar upp en del gemensamma nämnare bland de ansiktsblinda hon intervjuat. Det är till exempel dyslexi, dåligt lokalsinne, färgblindhet och lite annat. Men det verkar inte finnas något absolut samband, eftersom långt ifrån alla har samma problem.

Men det finns en gemensam nämnare som verkligen sticker ut. Det är ointresset för kläder, smink och frisyrer. De allra flesta prosopagnostiker författaren pratat med tycker att det är jobbigt att handla kläder och har svårt att hänga med i och intressera sig för modetrender. De har också svårt att lägga märke till om vänner köpt nya kläder. De gillar när kläder är praktiska.

Ookej... Någon som känner mig som möjligen tycker att det stämmer?

6 kommentarer:

Therese sa...

Hej Karin, vet inte om jag känner igen det men ville iaf bara säga att jag läser din blogg och tycker dina texter är både bra och tänkvärda :) Hoppas att allt är bra med er. Kram Therese (Halmstad)

Karin sa...

Tack, Therese, vad glad jag blir att du läser! Jättekul med kommentarer också :-) Allt är bara bra med oss, så när som på magsjuk hund. Kram!

Anita sa...

Jag tycker det skulle vara lite konstigt om en person som klär sig snyggt och modärnt gjorde det av rena slumpen. Helt ointresserad, klär sig bara för att hålla sig varm och anständig, liksom, men bara sådär av misstag alltid välklädd och smakfull.
Så... näej, jag tror inte på det.

Karin sa...

Du är snäll du, Anita. Och jag menar inte att jag inte vill vara snygg, men att jag aldrig har koll på modetrender och tycker att det är en pain in the ass att behöva shoppa kläder. Min favoritshopping är dyra funktionskläder i smarta material.

Anita sa...

Ja hu, shoppa är ju förfärligt. Men just nu skulle jag kunna tänka mig att bränna lite kosing på att uppdatera mig. Är det vårkänslor månne?

Gunilla sa...

Wow - jag är ju ansiktsblind! Det vet ju alla som varit på en krog med mig och hört mig säga "vi måste ju ha träffats förut!" till en främling, alternativt ignorera någon jag pratade tre timmar med förra veckan.

Mycket mer ansiktsblind än du, tror jag. Och med absolut sämre lokalsinne. Och klädointresset ligger nog på ungefär samma nivå- Typ "ja, det är kul att klä sig snyggt och man är glad när man hittar nåt som man fattar är modernt innan det inte är det, men varför måste man ut och leta för att hitta det, och det är jättekul när andra är snygga, men FAKTISKT noterar jag nästan aldrig vad människor haft på sig för att jag liksom var mer intresserade av vad vi pratade om." Hoppas att det är det. Så det inte bara är ignorans.