18 mars 2009

PeeWee, superpraktisk och miljövänlig kattlåda

Jag gillar praktiska prylar. Om jag var tvungen att bestämma vilken som är min mest praktiska, så har jag bestämt mig. Det blir PeeWee.

Så här: Jag har levt några korta veckor som kattägare med en konventionell kattlåda med vanlig kattsand. Sån där som var klumpbildande och inte skulle lukta illa. Vi bar hem tunga dyra påsar med sand, som fastnade i Enzos stora tassar och spreds ut som ett gruslager över halva huset. Och den fräna lukten på toa, så fort sanden blivit ett par dagar, trots att vi plockade klumpar hela tiden...

Enter PeeWee. Ett rent impulsköp när jag skulle köpa en ny kattlåda till Enzo.


Det är två lådor. I överlådan lägger man ett lager med träpellets. Lådan har ett galler ner mot den undre lådan. När katten gör nummer 1 och pelletsen blir blöt blir den snabbt sågspån, som åker ner i underlådan. När katten gjort nummer två plockar man lätt upp det med spaden.

I underlådan finns en påse, och när den är full (två gånger i veckan om man har två katter) lyfter man bara på överlådan, knyter ihop påsen och sätter i en ny.

Varför PeeWee vinner praktiskt-toppen
  • Pelletsen stannar i lådan eller strax utanför, ingen sand i lägenheten
  • Det luktar typ inget, blöta sågspån på sin höjd
  • BILLIGT: En säck pellets kostar drygt 100 kr och räcker ca 4 månader för två katter
  • Minsta möjliga miljöpåverkan och återvinningsbart. 
Mer praktiskt än så kan jag inte komma på.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Wow! Det skulle man haft!...huu minns den där sanden överallt ..
Kram K

Cathrin sa...

tänk vad mycket man inte vet...

ingela sa...

Var kan man köpa dessa påsar till peeweelådorna och vad kostar dom, hur många är det i varje förpackning.Jag såg på dina bilder och det verkade smidigt och lätt, funderar på peewee sortimentet.

Karin sa...

Hej Ingela,
De bästa och billigaste påsarna är de med märket Easy av "Best Friend". Jag har än så länge bara hittat dem på Coop Forum, där de säljs i rullar med 20 i varje. Inte dyra, kommer inte ihåg precis, men det rör sig om mellan 20 och 40 kr för en rulle.

Det brukar finnas kattlådepåsar i zoobutiker också, men alla jag har hittat där är helt galet dyra, typ 7-8 kronor per påse.

Evelina Pilkvist sa...

Åh det där låter ju som en jättebra grejj! Vi har jättemycket problem med all sand hemma hos oss. Är sugen på att köpa en och prova. Men tänkte att jag skulle fråga dig hur det funkar när katten gör sitt nr.2. Täcker pelletsen över ordentligt så att inte nästa katt som kommer efter råkar trampa i den andra kattens bajs. För man är ju inte alltid hemma och kan plocka bort det direkt.
Mvh Evelina

Karin sa...

Hej Evelina,
Hur mycket pelletsen täcker beror ju helt på hur katten gör efter nummer två. Vår ena katt gör en jättehög över sitt bajs, medan den andra, som anser sig stå högre i rang, gör sitt och kliver sedan bara ut lådan. Det är klart att hans bajs luktar mer än den andras. Men att de kliver i varandras bajs har jag aldrig varit med om. Jag tror att de har ganska bra koll var de sätter tassarna.

Det är ett vanligt klagomål på Peewee att bajset luktar mer än traditionell sand. Men jag tycker inte att det är ett problem alls. Man går ju och tar bort bajset så fort man känner lukten, och kollar lådan varje gång man kommer hem, och då är lukten borta på fem minuter. Helt klart värt det man vinner på att slippa sanden överallt och på hur extremt mycket billigare och miljövänligare det blir. Och man slipper den äckliga fräna lukten som blir från kissig sand!

Lycka till, hoppas dina katter accepterar lådan!

Evelina Pilkvist sa...

Tack för ditt svar! Det låter bra och jag hoppas också mina katter accepterar den nya lådan som inom snar framtid kommer att inhandlas :)

Anonym sa...

Hej!

Jag har en peewee till min katt och det funkar bra tycker jag. Billigt och enkelt. Men nu ska han få en kompis, en liten katthona flyttar hit. Hon är van att gå på låda med sand. Hur får jag henne att vija gå på peeweelådan? Ska jag ha sand i en annan låda till henne från början? Och sen vänja in henne på med att lägga lite pellets i sanden? Sen ta bort lådan med sand och bara ha peeween kvar? Eller kan det vara så att en kattunge accepterar peewee på en gång kanske? Någon som har erfarenhet?

Karin sa...

Hej,
Jag har skolat in två sandvana katter på peewee, en vuxen och en femmånaders. Jag började med en vanlig sandlåda, och fyllde sedan på med mer och mer pellets efter hand. Till slut har det varit bara pellets, och då har jag börjat använda peeweelådan. Det gick bra båda gångerna.

När jag fick den senaste kattungen var hon van att gå på träpellets från sitt första hem, så hon hoppade rakt i peeweelådan så fort hon kom hit.

Lycka till, du får nog helt enkelt prova dig fram. Och ha tålamod.

Lena sa...

Tack för svaret. Jag tror jag köper en låda och kattsand för säkerhets skull. Som hon kan gå på. Hon är 12 veckor när hon kommer hit så det är en liten en:) Men jag tror att det kan bli lite mycket nytt för tösen med peeweelådan. får göra som du sen att fylla på med pellets i sandlådan så hon vänjer sig. Har du två katter och en peewee låda? Jag har 8 mm eldningspellets nu men fick reda på att det finns 6 mm också så jag ska nog köpa det nästa gång. Kanske går lite lättare med mindre pellets. Borde vara lite lättare att krafsa i. Min hankatt som jag har hemma krafsar inget när han kissar. Bara sätter sig och sen hoppar han ur. Krafsar lite när han bajsar men inte så det täcks. Undrar om dom kommer att kliva i bajset när dom är två st och man har en peeweelåda?

Anonym sa...

Vilken trevlig blogg du har. Har läst en del här om dina tankar om att vara vegan. Nu hittade jag hit när jag letade kattlåda,,,(du skriver om mycket intressanta saker). Vi ska få hem en kattunge på ca 13 veckor och vill verkligen att den ska vänja sig att använda en peeweelåda. Men jag funderar på om den fixar de höga kanterna? Vad tror du? /Annika

Karin sa...

Hej Annika!
Tack för komplimang, det värmer :)
Åh vad underbart med en kattunge. Det är nog inga problem för en 13-veckors att ta sig över kanten. I så fall kan du ju lägga något bredvid lådan som katten kan kliva på. Min yngsta var yngre än så när hon började använda stora lådan.

Om katten inte är van vid pellets kanske du behöver vänja den genom att successivt gå från sand till pellets. Det står i infon du får när du köper lådan hur man kan göra. Under den invänjningsperioden kan du ju också välja att ha en låda med lägre kanter.

Lycka till med nya familjemedlemmen!

Förresten Lena, hur går det med din nya katt?

Hannah sa...

Åhh vad kul att höra från någon som verkligen har testat. Det är precis den lådanvi har funderat på att köpa och nu kommer det definitivt bli den :) Ja intressant nog har vi stört oss på den jäkla sanden som hamnar över allt i flera månader men först nubörjat kolla på alternativ. Men bättre sent än aldrig!

Anmaja//Lussekatt sa...

Googlade på "Prosopagnosi" och hamnade här i pelletslådan. Funkar den bra fortfarande? Jag har en katt och det tog lite tid att få honom vand vid pellets efter ett par år med sand. Men nu funkar det toppen. Billigt är det också. Påsar köper jag på varuhus där de är avsevärt mycket billigare än i djuraffären som är hutlösa med priset på dessa.
Ha en bra dag!

Anonym sa...

Hej
Vart får man tag på alla grejer tex pelletsen?är den större än vanliga kattlådor?
Tacksam för svar
//madeleine

Karin sa...

Hej Madeleine,
Kolla i din vanliga zoobutik om de inte har Peewee. Annars funkar det jättebra att handla på nätet - jag brukar köpa från Animail.se. Där kan du också skicka efter själva lådan om du inte hittar den i butik.

Ja, lådan är nog lite större än vanliga lådor, men inte mycket. Jag vet att Peewee kommit ut med en ny variant nu också, men den har inte jag.

Jo, jag är fortfarande supernöjd med peewee och kan inte tänka mig annat än träpellets till mina katter.

Elvy sa...

Hej!

Vilken spännande blogg och intressant inlägg. Det har ju gått ett tag sedan du skrev om PeeWee och jag är nyfiken på om du fortfarande använder det och är nöjd?

Såg att flera här liksom jag har visat oro över funktion och doft vid "nr 2".

Mvh Elvy

Karin sa...

Hej Elvy,
Visst använder jag fortfarande Peewee. Jag kan inte tänka mig att använda annat än träpellets, och jag är fortfarande jättenöjd efter åtta år med lådan.

Jag tycker inte att du behöver oroa dig för "nummer två". Beroende på hur mycket din katt täcker över, så luktar det olika mycket. Jag har en av varje sort - den ena katten bajsar och går därifrån. Då börjar det lukta med en gång. Men eftersom jag tar hand om det med en gång försvinner lukten lika fort. Den andra katten gör en fin hög av pellets över tvåan. Då märker jag det först när jag går in i badrummet, och tar hand om det med en gång.

Visst luktar det, men det försvinner så fort man taigt hand om det.

Nummer ett luktar ingenting, mer än fuktigt sågspån.

Anonym sa...

Hej! läste om Peewee på Envecka.se den verkar vara väldigt lätt att skola in. Har du provat den nya lådan som finns?

Karin sa...

Hej,
Ja, jag har faktiskt efter nio år bytt till en ny låda. Jag köpte den lite lägre och smidigare nya peeween utan huv. Funkar lika bra den.

Karin sa...

Hej! Vad intressant att få läsa om någon som använder peeween. Jag är nämligen lite nyfiken på att byta ut den hemska sanden vi har nu. Blev dock lite nyfiken på det som någon kommenterade här uppe ang eldningspellets, funkar det lika bra som peewees egna pellets?

Karin sa...

Hej Karin!
Lycka till med att komma igång med peewee. Jag har själv inte testat eldningspellets, men jag har hört om andra som gjort det och är nöjda. Du får testa dig fram :)

Yury sa...

Hej Karin!
Kul blogg! Jag har två katter som är väldigt vana vid sand(som jag hatar). Kan ni snälla ge mig detaljerad tips på hur man bäst kan göra övergången? Jag försökte vid ett tidigare tillfälle att sakta lägga i pelletsen i sanden, men det blev inte lyckat.. Jag måste gjort ngt fel :(

Karin sa...

Hej Yury,
Vad synd att det inte fungerar så bra för dig och dina katter. Jag är ingen expert, utan kan bara berätta hur jag gjorde för mina katter. Jag hade vanlig sand, som jag lade lite pellets på. Efter hand lade jag mer och mer pellets, så att de hann vänja sig vid känslan. Sedan tog jag bort sanden helt. Det tog kanske två veckor, jag minns inte riktigt.
Tyvärr har jag hört talas om katter som aldrig går att vänja vid pellets, men vi får hoppas att det kan gå bra för dina. Tänk på att tålamod är en dygd när vi har med katter att göra...
Lycka till!

Anonym sa...

Hur ofta gör du rent överdelen av lådan?

Karin sa...

Överdelen gör jag rent när den börjar se sunkig ut eller när "undersidan" av hålen är ofräscha. Översidan kan man ju lätt torka av med papper eller en trasa om det blivit smutsigt. jag Det är lite olika, men helrengörning blir kanske varannan månad. Kan bli mer sällan också.

crazy catlady sa...

Hej! Har en par tips.

Jag brukar ha papperspellets, toa-lätt i min peeweelåda för att uppmuntra kattungar att gå på den. De är mjukare att stå på för kattungar. Det blir ju då att man får hälla urinen ner i toan tillsammans med lite papperspelletsrester.

Jag använder annars vanliga eldningspellets för 40 kr påsen från tex byggmax. Tror det är 19 kg i påsarna.

Anonym sa...

Hej är det en sån katt låda? http://www.kattkompaniet.nu/kattlada-peewee-eco-classic-bla-p-2074-c-147.aspx

Karin sa...

Ja, Anonym, precis en sådan.