10 mars 2009

Quod erat demonstrandum

De första mätningarna på hur mycket el vi sparar nu när vi stänger av våra jobbdatorer på huvudkontoret är nu gjorda. Det visar sig att vi sparar upp till 8 kW per timme när alla datorer är avstängda. You do the math.

Eller förresten, jag kan räkna lite...
Jag utgår ifrån nio timmars användning i snitt. Många jobbar så klart längre, men andra är sjuka och lediga och på tjänsteärenden, så det får bli min gissning.

På en vecka sparar vi 8kW x 123 h = 960 kWh
På ett år handlar det om 960 kWh x 52 veckor = 50 000 kWh

En normal lägenhets årsförbrukning brukar beräknas till 2000 kWh. Det sparar vi alltså in på två veckor på mitt jobb. Ett annat sätt att uttrycka det: Våra datorer har dragit ström motsvarande 26 lägenheter helt i onödan. År ut och år in.

Vad det här innebär i pengar vet jag inte.

Jag älskar det här!
Trägen vinner.
Miljögruppen regerar!

Och... vad var det jag sa?

1 kommentar:

Anita sa...

Tänk inte på vad datorerna hittills dragit, det blir du bara lessen på. Tänkt vad mycket de inte ska dra de närnmaste åren när ni nu stänger av.