5 mars 2009

Rör inte min fisk!Sedan en dryg vecka tillbaka läser jag Tyst hav av Isabella Lövin. Har tänkt göra det länge, men nu blev det av. Jag tar ett kapitel i taget, och sedan måste jag lägga undan boken ett tag och försöka fatta vad jag läser. Och få igång normal puls och andning.

Igår på lunchen på jobbet snackade vi om fisk, och utan att det var meningen hade jag dragit igång en föreläsning. Så där som jag egentligen inte vill göra. Cathrin påpekade att det var dags att lugna ner mig, för jag hade blivit helt röd på halsen. Det handlade om odlad lax, tvåmilslånga trålar, tonvis med fisk som slängs tillbaka i havet och dör och ett system som gör det hopplöst för enskilda länder att rädda fisken. ”Om inte vi tar den, så gör någon annan det.”

Jag har tänkt flera gånger att jag ska skriva något här om boken och de tankar som snurrar.

Till exempel att jag fick tårar i ögonen när jag läste om vad som hänt med ålen, detta helt osannolikt fantastiska urtidsdjur. Vi har dödat 99 procent av den. Men den är fortfarande inte fridlyst. Eller om fiskerättigheterna vi köper från u-länderna, så att Europas monstertrålare kan dammsuga deras fiskevatten så att ingen fisk blir kvar till dem som bor där. Eller om forskningen som visar att den svenska fisken, rent nationalekonomiskt, är mer värd som turistnäring för fritidsfiskare än som den bidragsunderstödda fiskeindustri vi har nu.

Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Mer än att jag önskar att fler läser boken.

Det finns kravmärkt fisk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Näää inte kladdigt..men ja ganska mjöligt. Förvånandrsvärt mindre stök än ma kan tänka sig...särskilt om man gör typ halv sats och kokar direkt...det är när man börjar torka som det blir bökigt med plats. Kram K