27 mars 2009

Tom symbolhandling - ja tack

Helt fascinerad.

Stockholm har ju fått ta en hel del kritik för att de inte deltar i Earth Hour. Jag hörde just en debatt på P1 mellan moderata miljöborgarrådet Ulla Hamilton och mp:s Yvonne Ruwaida, och jag bara tog mig för pannan.

Ulla menar att Earth Hour bara är en tom symbolhandling. Alltså bör man inte ägna sig åt den. Punkt.

Kollade in hennes blogg. Hon ägnar inlägg efter inlägg åt att dissa Earth Hour och Världsnaturfondens kampanjarbete.

Allt måste tydligen vara svart eller vitt. Om man inte är supermiljömänniskan 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året göre man sig inte besvär med att bry sig om klimatfrågan. Att Earth Hour får människor att tänka efter och prata med varann om att alla har ett ansvar, är tydligen dåligt.

Fler tomma symbolhandlingar:
  • Demonstrera
  • Blogga och skriva insändare
  • Tyst minut
  • Pins och knappar med budskap
  • Att säga vad man tycker
Jag tänkte släcka i morgon. Min arbetsgivare släcker. Min stad släcker inte.

3 kommentarer:

David Vrensk sa...

Vilken tur du har som fick höra en debatt. Min klockradio spelar P1 medan jag försöker vakna. Idag vaknade jag till ett *gräl* mellan Ulla Hamilton och Yvonne Ruwaida. De skrek i munnen på varandra och bad varandra hålla tyst. När jag vaknat till hörde jag Hamilton leverera en poäng: "Stadshuset är släckt imorgon. Ska jag gå dit och tända det för att släcka det igen?" Sedan stod jag inte ut mer utan stängde av.

Men att inte förstå att symbolhandlingar har ett värde låter ovanligt för en politiker.

Karin sa...

Haha, ja det kan inte ha varit ett vackert uppvaknande.

Jag ger gärna Hamilton poäng för argumenet "ska vi åka dit och tända för att släcka en timme?". Men hur svårt hade det varit att istället säga "Ja, vi deltar i EH. Jätteenkelt för oss, eftersom vi alltid har släckt på lördagskvällar. Alla kontor borde vara släckta när ingen är där."

Trams.

David Vrensk sa...

Där slog du huvudet på spiken.