9 mars 2009

Tyst hav, citat #1

Jag tänker nog mer på fisken och haven än som är hälsosamt just nu. Ena stunden är jag frustrerad och gråtfärdig över vad jag lärt mig och andra stunden vill jag bli miljöterrorist. Det är vilket som.

Precis som jag tror att världen blir en smula bättre för varje person som ser En obekväm sanning, så finns det en gnutta mer hopp för haven för varje person som läser Tyst hav av Isabella Lövin.

Men som en service till var och en som inte har lust eller tid att läsa boken och ändå har vägarna förbi här, tänkte jag lyfta upp lite från de sidor i boken jag satt hundöron på.

Tyst hav, citat "#1:
Ända ner på individnivå hörs samma dystra tongångar. Om inte jag fiskar på torskens lekområde, gör bara någon annan det. Om inte jag ansöker om EU-bidrag för en effektivare båt gör bara någon annan det. Om inte jag tar i land den här fisken som inte är könsmogen, utan slänger tillbaka den, är det bara någon annan som tar upp den. Om inte jag är med och delar på EU-kakan i utvecklingsländernas fiskevatten, gör bara någon annan det.

Oavbrutet och systematiskt blir resultatet alltid detsamma, nämligen detta: Det land och de enskilda personer som har den lägsta viljan att vårda bestånden och tänka på framtiden, är de som sätter nivån, medan de som frivilligt avstår sällan får annan lön för mödan än att få se någon annan bärga vinsten.

Det finns kravmärkt fisk (Djupfryst, färsk, övrigt)

Inga kommentarer: