15 april 2009

Först ekologiskt, sedan närproducerat

Om man snackar ekologisk mat kommer gärna frågeställningen och argumentet som ett brev på posten: Är det verkligen bra att köpa ekologiskt som är långväga transporterat istället för oekologiskt som är närproducerat? Inte sällan brukar det komma något extremt exempel på en grönsak som odlats ekologiskt på andra sidan jorden jämfört med någon likvärdig som kommer från den icke kravmärkta granngården.

Det är en intressant och relevant fråga. Men nej, jag köper inte argumentet.

Enkelt: Det handlar om att jag tror på konsumentmakt. När jag köper en vara är det inte bara miljöpåverkan från den enskilda potatisen eller mjölken har som är intressant. Det är lika intressant vad jag inte köper. Vill jag berätta för de bönder som finns i närheten att jag vill ha ekologiska varor, så köper jag i första hand ekologiskt, och i andra hand närproducerat.

I den bästa av världar, när tillräckligt många tänker så, kommer det att finnas gott om både närproducerat och ekologiskt.

En annan aspekt är att själva transporten, om den görs på klokt och effektivt sätt, ofta är en väldigt liten del av en varas totala klimat- och miljöpåverkan.

Saltå Kvarn-bloggen har skrivit vettiga saker om det här idag.

Inga kommentarer: