22 maj 2009

ICA skippar scampi

ICA slutar sälja jätteräkor. Ja, de slutar i alla fall att ha dem i sitt centrallager. Nyheten släpptes som en present från ICA till Naturskyddsföreningens hundraårsfest.

Fräscht, tycker jag.

Om man låter ICA och Konsum tävla i hur miljömedvetna de två matjättarna är i allmänhetens medvetande, så känns det som att Konsum vinner, med sina kravmärkta butiker och Saltå kvarn-hyllor. Men här tar ICA ett viktigt poäng, tycker jag.

De "ekologiska" scampi som Konsum säljer får kritik från miljöorganisationer. Jag har snackat med både Naturskyddsföreningen och WWF och fått svaret att det ännu inte finns några räkodlingar som lever upp till de krav som man kan ställa på ansvarsfullt vattenbruk. Räkor från Naturland (som Konsum säljer) har egna odlingar, som de certifierar själva, alltså ingen tredjepartskontroll.

Men i framtiden, kanske. På WWF berättade de att de är inblandade i ett internationellt arbete för att hitta sätt att kunna certifiera odlingar, på samma sätt som MSC (Marine Stewardship Council), som är en mycket seriös märkning av fisk.

Inga kommentarer: