12 maj 2009

Nej, jag mediterar inte

Som en och annan miljönörd säkert skulle instämma i, gillar jag affärer som säljer miljösmarta saker, ekomat och annat icke djurtestat biologiskt nedbrytbart. Ja ni vet. Saltå Kvarn-hyllan på Konsum har en märklig dragningskraft. "Mmm... borlottibönor - vad gör man med dem...? Eller Hel havre?"

Den ultimata ekonördbutiken finns glädjande nog här runt hörnet. Gryningen ligger på Folkungagatan. Där hittar du allt du kan tänka dig i genren: Mat, både ekologisk, biodynamisk, rättvisemärkt, raw och makrobiotisk (vad det nu är), hudvård, godis, hälsokost, rengöringsmedel, tvättnötter, smink, kryddor, böcker, kattmat, sädeskvarnar och vad du vill. Jag kan gå runt i butiken och bara le. Ofta ser jag ut som frågetecken för jag vet inte riktigt vad jag ska göra med egyptiskt urvete, men det är kul!

Men ändå. Varför känns det som om jag inte passar in? Som om jag är där och smygtittar, liksom.

Min gissning är att det handlar om konceptet. Gryningen, som så många liknande affärer, kör verkligen hela rejset: Ayurveda, alternativmedicin, kristaller, eteriska oljor och rökelse och skivor med Snatam Kaur och Di Leva. Jag har all respekt för alla som mår bra av det, men jag själv är inte hemma med det helt enkelt. Jag är en vanlig medelklass kontorsråtta som gör så gott jag kan för att inte skita ner planeten, that's all.

Vem är det som bestämt vad som ska ingå i konceptet??

Jaja, jag vet inte riktigt vad jag försöker säga. Men jag hävdar med bestämdhet att man inte behöver bli buddist och färga håret med henna bara för att man inte gillar kemikalier, GMO och klimatförändringar.

Gryningen en kul butik i alla fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker det är sunt när människor inte köper ett koncept rakt av! Det visar att man kritiskt kan granska och fatta sina egna beslut. Gör man inte det blir det lätt en sektkänsla, den rätta vägen och allt annat är fel. Jag tycker att du är en väldigt sund person!
Tack för senast!
syster yster