26 maj 2009

Surprise! Om att låtsas vara förvånad

Radioväcktes i morse av upprörda röster om Danmarks grisindustri. Jag tänkte redan då att jag ska nog helst avstå att blogga om det, eftersom jag vet att jag blir mer arg och cynisk än vad folk är intresserade av att läsa om. Så valfri läsning härifrån.

Det är alltså ett avslöjande. Folk uttalar sig upprört över att vi med skattepengar köper kött från plågade grisar. Och "Vid landets stora livsmedelskedjor har dagens rapportering väckt starka reaktioner. På flera håll har det hållits snabbinkallade möten med danska leverantörer av fläskkött."

Amen allvarligt, låtsas inte vara förvånade! Alla som på något sätt är inblandade i handel med kött måste veta vad som händer i de danska djurfabrikerna. Alla som någonsin stannat upp och funderat varför den danska fläskfilén reas ut nästan gratis, vet att bara djur som cyniskt betraktas som produktionsenheter kan prispressas på det viset.

De skickade fram någon stackars informationsansvarig från Coop, som fick låtsas vara förvånad och säga att "Jag vet faktiskt inte varför vi inte ställt krav på djuromsorg förut".

Jag tror att man kan välja att inte veta. För det man inte vet gör inte ont. Eller så kan man veta och strunta i det. Eller bara känna sig för liten och maktlös att göra något åt det.

Det som provocerar mig idag är inte främst att folk köper billig fläskfilé. Ingen orkar bära all världens skit på sina axlar. Men att branschfolk låtsas vara förvånade över "avslöjandet" - det provocerar mig.

Jag säger inte att jag har koll på allt och gör rätt val hela tiden, långtifrån. Jag vet inte under vilka förhållanden mina senast köpta jeans syddes. Eller vilken regnskog som avverkats för att de genmodifierade sojabönorna jag äter ska odlas. Men jag orkar inte låtsas vara förvånad när nästa "avslöjande" kommer. Mest bara ledsen.

Här är SR:s avslöjande. Jag har inte orkat se filmen. Och jag klankar verkligen inte ner på deras reportage. Väckarklockor behöver vi alla.

Kan vi förvänta oss ett "avslöjande" om den importerade kycklingen som också är nästan gratis snart, kanske?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med dig i skuldfrågan - eller vad man nu ska kalla det. Det är inte bara bönderna och handlarna som bär ansvaret. Vår egen ständiga jakt på billig mat är drivkraften bakom djurplågeriet. Därför har vi också som konsumenter ett ansvar att kräva etiskt riktigt kött och andra animalieprodukter. Krav- och rättvisemärkning har fått stöd av många, och jag tror att det börjar bli dags för en frivillig etisk certifiering, så att vi kan välja bort djurplågarna.

P.Gr.

Karin sa...

Tack för bra kommentar!
Självklart är det allas ansvar att ha koll på vad vi köper. Jag tror stenhårt på konsumentmakt, och alla som köper mat eller prylar som producerats ansvarslöst och ohållbart bidrar till att skiten får fortsätta. Men min poäng med mitt inlägg är snarare att jag blev förbannad på att folk låtsas vara förvånade och inte veta.
Om jag skulle peka finger på alla som någonsin köpt en dansk pölse eller billig fläskfilé, skulle jag känna att jag kastar sten i glashus, även om jag själv inte köpt en köttbit på över tio år. Jag vet att man inte orkar vara medveten varenda minut årets alla dagar. Mycket av det jag köper - hur himla medveten jag än försöker vara – kläder, prylar och mat har på ett eller annat sätt tillverkats på sätt som jag inte ställer upp på.