20 maj 2009

Sushi och fula fiskar

Sushi har ju numera reducerats till snabbmat för stressade storstadsfolk. Rå fisk - en delikatess. Och ja, det är gott, och jag har hämtat många många lådor från den lilla baren tvärs över gatan från jobbet.

Men vänta nu! En vanlig tiobitars är ju som en provkarta på fisk från WWF:s röda lista. Fiskar som fiskas och säljs, trots att den är överfiskad eller till och med utrotningshotad. Och så den eviga tigerräkan som ska med på varenda bricka.
  • Tonfisk: Rött ljus
  • Tigerräka: Rött ljus
  • Svärdfisk: Rött ljus
  • Ål (ja herregud, jag har sett det på en del menyer): Givetvis rött ljus
  • Lax: Gult ljus
Kom igen nu! De godaste bitarna är lax och avocado. Varför köpa de andra fiskarna och bidra till överfiskning och utslagning av ekosystem?

Nästa sushilunch, testa ”En tiobitars med bara lax, avocado och rullar, tack” Jag lovar, det funkar. Och är godare.

Och om det tar emot: Byt i alla fall ut den torra, trista räkan mot något som inte är producerad under fullständigt miljövidriga förhållanden.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Räkan har jag börjat välja bort, för som du säger den är ju inte ens speciellt god. Men tonfisken finns ju med på både grönt, gult och rött.. hur vet man vilken slags tonfisk sushistället använder? Men du kanske resonerar så att man borde avstå om man inte vet säkert, eller fråga? Enklast och lika gott att köra på ditt förslag tror jag då :-)

Karin sa...

Hej Jenny! Vad glad jag blir att du fortsätter läsa här :-)

Visst känns det bra att skippa räkan?

Alltså tonfisken är inte helt lätt att begripa sig på utifrån WWF:s info. Men jag webbsökte lite och är ganska övertygad om att man kan räkna med att sushitonfisken är blåfenad. Så här skriver Wikipedia: "Tonfisken (blåfenad) används numera som matfisk, med stor del till sushi, men passar även bra som grillad eller stekt i större filébitar. Tonfisk på burk är en annan art."

WWF skriver: "Enligt rapporten ”Fish Dish - Exposing the unacceptable face of seafood” är var tredje blåfenad tonfisk, en populär ingrediens i sushi, illegalt fiskad av främst europeiska fiskeflottor." (http://tinyurl.com/o2ycxh)

Ha en skön helg!