18 juni 2009

Fiskterrorist wannabe

På Söderhallarna efter jobbet idag, för att köpa en bit varmrökt lax till midsommarlunchen. Det är mycket folk framför fiskdisken, och det verkar inte finnas något kösystem. I trängseln faller blicken på högen med långa stela rökta ålar. Kunden bredvid mig väljer vilken av dem hon vill köpa och försäljaren plockar upp och visar. Långa och feta.

Jag kan inte ta ögonen ifrån dem. Det svindlar och jag blir så förbannad att jag nästan glömmer bort att andas. Och så ledsen...

Jag får ingen uppmärksamhet från de upptagna bakom disken, och jag är rädd att om jag kommer fram för att köpa min lax så kommer jag inte kunna hålla mig ifrån att säga vad jag tycker om att de säljer ål, men jag kommer vara så upprörd att de kommer tro att jag är dum på något sätt.

Så jag går därifrån. Ska kolla om det finns varmrökt lax på Ica. Sill annars.

Vad ska man göra? Helt enkelt gå fram och upplysa dessa som jobbar med fisk varje dag att ålen är ett utrotningshotat djur? Klart att de vet. Berätta om det makalösa urtidsdjuret, med den fantastiska livscykeln, som människan dödat 99 procent av och fortsätter?

Fiskterrorist, kan man bli det?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du gjorde helt rätt som gick därifrån, konsumentmakt du vet!!
Jag har haft folk hemma idag på varmrökt lax och den inköptes på ICA. Cajunmarinerad varmrökt lax med sparris, färskpotatis,och hjortronsås. Med sallad till var gästerna saliga. På ICA har jag inte sett någon ål!!!

Trevlig midsommar och kul att Maiden är bäst i klassen! (får hon något stipendium??)
syrran

Koldioxidexperiment sa...

Bra jobbat. Men kanske ännu bättre om de fick veta om att du gjorde som du gjorde. Kan du inte skriva ett litet brev/vykort och lämna in till dem, där du berättar om ålen och att du inte vill handla hos dem så länge de säljer ål? Och att du dessutom berättar om dem på din blogg...
Trevlig midsommar!

Karin sa...

Jag tror inte att jag reflekterade över om jag gjorde rätt eller inte. Jag klarade helt enkelt inte att vara kvar utan risk för fruktlös konflikt. Om jag är upprörd är jag så mycket bättre på att uttrycka mig i skrift än att snacka, så ett brev har jag faktiskt redan tänkt skriva. Kan vara intressant att få höra den erkända fiskhandlarens syn på varför de säljer utrotningshotad fisk.

Tack för uppmuntran :) Fick min laxbit till slut, på Ica. Ha en skön midsommar!