9 juni 2009

Klimatkompensation

CDM-projekt är en glosa jag inte kunde för bara några månader sedan. Men i vårt miljöarbete på jobbet ingår att vi ska klimatkompensera de tjänsteresor vi gör med flyg, och det låter enklare än vad det är i verkligheten. Ska man köpa utsläppsrätter? Ska man lita på flygbolagens egen kompensation som man kan kryssa i vid beställningen? Hur gör vi för att all personal ska göra på samma sätt vid flygbeställningar?

Och är CDM-projekt grejen för oss?

Först ska jag säga att vi är medvetna om att klimatkompensation kan kritiseras på olika sätt. Vissa ser det som att man ”köper sig fri”. Avlatsbrev för den som fortsätter att skita ner. Men vi väljer ändå att tro att det är rätt för oss. Vi börjar med att dra ner så mycket vi kan på flygresor. Vi har en policy som förbjuder flygresor under 50 mil. Vi videokonfererar så ofta det går. Men vi måste flyga ibland – internationellt samarbete är en del av vår idé, och vi har lokalkontor från Norrbotten till Skåne. Så vi klimatkompenserar helt enkelt för de flygresor vi inte kan dra ner på.

Idag var jag på ett möte med ett konsultföretag som berättade om hur vi skulle kunna klimatkompensera genom CDM-projekt. Låter vettigt – vi bestämmer oss för ett eller ett par FN-kontrollerade klimatprojekt, och ger bidrag till dem utifrån antalet flygkilometer omräknade till ton koldioxid. Jag tror att det är bättre än att köpa utsläppsrätter.

Sedan visade det sig att konsultföretaget inte hade kollektivavtal, vilket är ett krav vi har på alla våra leverantörer. Hoppsan, där tog man för givet att ett företag som jobbar för hållbar utveckling skulle ha kollektivavtal för sina anställda, men det har givetvis inget samband. Vi förklarade situationen, och nu visar det sig att de ändå ska överväga att teckna kollektivavtal. Mycket att fundera över…

2 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Haha! Vi jobbar också med hållbar utveckling och har inte heller kollektivavtal. Kan inte vi få göra nåt litet uppdrag åt er så vår chef inser att vi också måste ha avtal...

Vad häftigt att ni kräver det av era leverantörer. Heja!

Karin sa...

Kanske det - vad har ni att erbjuda? ;-)
Jo, det är både en och tio gånger man suttit med säljare på telefon och ställt frågan om kollektivavtal. Det är inte ovanligt att de inte har en aning. Fast det händer då och då att frågan leder till att företagen faktiskt tecknar avtal.