9 juli 2009

Bli eller vara?

När blev du sån?
Hur blev du så intresserad av miljö och sånt?


Jag får frågan ibland av familj och gamla vänner som väl undrar vad det tagit åt mig med en egen miljöblogg och allt. Sådär höll jag ju inte på förr. Vad är nästa steg – militant vegan?

Ja, vad svarar man på det? Inte sjutton vet jag.

Ja, jag minns i alla fall ingen speciell händelse då jag blev miljöfrälst och började tillbe kravmärkt och källsortera fem gånger om dagen.

Jag tillhör en generation som tidigt fick lära sig att det har betydelse vad man köper, och framför allt vad man inte köper. Vi bojkottade Sydafrika, köpte inte hårsprej som förstörde ozonlagret och slutade köpa klorblekt papper. Var jag lärde mig det vet jag inte – Skolan? Kyrkans barntimmar? Public service-TV? Det politiska ungdomsförbundet? Men vi kompisar snackade om vårt eget ansvar, att det har betydelse vad vi själva gör.

Den ekologiska mjölken kom på nittitalet och jag minns att jag bestämde att så fort jag fick jobb och lön skulle det bli ekologisk mjölk hädanefter. Det är femton år sedan nu. Utbudet av ekologiskt har exploderat, och nu är det självklart att alltid välja ekologisk mat när det finns.

När jag slutade äta kött i slutet på nittitalet var det precis samma princip som ozonhårsprejen på åttitalet: Det har en verklig betydelse vad JAG inte köper. Jag vill inte bidra till människans ovärdiga behandling av djur och det är ingen uppoffring att avstå. Enkelt.

Sedan att jag nu valt att gå ett steg längre och blogga handlar bara om att jag tycker om att skriva och blivit uppmuntrad att fortsätta. Jag tror att jag har något vettigt att komma med. Och jag läser och lär mig och tar till mig det jag förmår.

Så jag tror faktiskt inte att jag har blivit sån här. Jag är bara den jag har lust att vara.


Förresten:
Apartheid i Sydafrika? Avskaffat.
Ozonhålet? Freoner och sånt blev förbjudet och på sikt kommer hålet att minska.
Klorblekt papper? Tror inte att det finns att köpa längre.

1 kommentar:

Maria sa...

Jag tror inte du blivit sådan, du är som du alltid har varit! (och jag kan nog säga att det är få som känt dig längre) Du har aldrig fuskat eller gjort något halvdant. När jag kollar din blogg varje dag är jag ofta ganska mallig över att det är min lillasyster som är så välformulerad och klok. Refererar ofta till det du skriver på fikastunderna på jobbet. Så fortsätt bara att vara den du alltid varit!
Förresten, är det världens bästa fredag för dig idag! ha det bäst!!