23 juli 2009

Hundmat - en "hjärtefråga"?

Ju mer jag tänker på det, desto mer stör jag mig. Varför köper vi importerat foder till våra husdjur? När vi vet att vår svenska djurskyddslagstiftning är bäst i världen. EU:s djurskyddslagar ligger i de flesta fall långt efter. I länder utanför EU finns det oftast inga regler alls för djurskydd. I Sverige har vi krav på bedövning före slakt, och vi har hårdare transportkrav än övriga EU. Hur danska fabriksgrisar lever sina liv påminde Ekot om för ett tag sedan.

Jag äter inte kött, och jag behöver inget kött för att må bra. Men mina husdjur behöver kött.

Tillverkarna av hund- och kattfoder lever gott nu, gissar jag. Svenskarna skaffar fler husdjur och vi lägger mer och mer pengar på våra djur. Inget är gott nog. Och jag håller med. Mina djur är det bästa jag har, och de ska ha det bästa, jag betalar!

Marknadsföringen av torrfoder - jösses! Oftast är den väldigt teknisk och går ut på att Fido säkert blir sjuk om han inte får just detta foders unika formula (!)

De dyraste kvalitetsfodren är importerade. Och vi djurägare tror jag är ett släkte som faktiskt går att övertyga med argumentet "ju dyrare, desto bättre". Jag har varit där också. Katterna fick Hill's i många år tills för tre år sedan då jag hittade Bozita, som är det enda svenska "finfodret" för katter. Svenskt hundfoder finns det fler varumärken av, Maiden får Robur.

Oj, det blev långt det här, men min poäng är fortfarande: Varför bryr sig inte djurägare om hur djuren, som våra husdjur äter, mår?Ovanstående inlägg vågade jag mig på att skriva på ett hundforum, för att höra hur hundägare resonerar. Jag förväntade mig svar som "Min hund mår inte bra av det svenska" eller "Det finns inga svenska veterinärfoder för min hunds allergier" och så vidare.

Jag fick många svar, och några handlade mycket riktigt om att svenskt foder inte var tillräckligt bra. Men jag tappade hakan av resten av svaren:
"Bryr mig inte alls vilket land varken maten jag eller mina djur äter - huvudsaken att vi mår bra o tycker om det vi äter..."
"Varför måste man bry sig om precis allt som har med en att göra? Måste alla köra miljöbil, köpa KRAV-märkta pinaler kors och tvärs och fläta sina egna koppel av egenodlad hampa?"
"...bryr mig faktiskt inte om såna saker... Finns viktigare saker att lägga sin energi på enligt mig."
"Bryr mig inte alls var köttet kommer ifrån, huvudsaken é väl att både man själv o djuren mår bra"

Diskussionen kom till slut att handla om huruvida man måste hålla på och bry sig om allt. "Alla har ju olika hjärtefrågor", som någon uttryckte det.

Ja alla har vi olika hjärtefrågor. Jag trodde bara att djurskydd skulle ligga nära till hands att vara en hjärtefråga för oss som har djur som ett av våra stora intressen.

Blev ledsen.

3 kommentarer:

Helvetica sa...

Jo man blir förundrad, men vi vet ju också att en del som äger hund inte alls är djur- eller ens hundvänner... Huvudsaken är att majoriteten faktiskt bryr sig och det tror jag att vi gör. Upp med hakan Karin!

Anonym sa...

Hej!
Du som kan så mkt...*flirt*
Vet du någo bra sida för mätningav utsläpp i hemmet...och förbrukning i hemmmiljö. Har just startatn trädgårdsklubb och det vore roligt att få in lite vett på oss vad det gäller för oss med trädgård och villa....
Men hittar inga bra sajter...
Tänkte att du kanske visst...
Vi har en blogg...
timjan.bloggagratis.se
Kram Kajsa

Karin sa...

Haha, Kajsa, vet inte om jag har så bra koll, trots ditt smicker. Jag har inte sett någon sajt där man kan kolla sina utsläpp i trädgården. Fast jag tror helt enkelt på lite sunt förnuft. Använd bara ekologisk gödning och köp plantor från ekologiska handelsträdgårdar. Använd så klimatsmarta trädgårdsmaskiner som möjligt (eldrivna är bäst, gissar jag). Ja, du hör - jag har nog inte mer koll på detta än du.

Här är lite länkar jag hittade:
Ekologisk trädgårdsodling: http://www.fobo.se/
Gröna tips från Naturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/
Testa hur mycket du släpper ut i hemmet: http://www.miljomataren.konsumentverket.se