8 juli 2009

Hur mådde din lunch?

Medvetenheten om hur djuren har haft det innan de blir kött ökar med jämna mellanrum. Senast efter SR:s ”avslöjande” om de danska grisarna. Det är bra. Jag vet inte vilken effekt det kommer att få för svenskarnas konsumentbeteende, men en och annan tittar nog på ursprungsmärkningen och skippar den billiga danska fläskfilén och baconet. Det är också bra.

I butiken är det ju för det mesta enkelt att hitta ursprungsmärkningar och kvalitetsmärken på kött, mjölk och ägg.

Sedan går man till jobbet och det är dags för lunch. Vad blir det idag? Thaiwok? Yakiniku? Chicken tikka masala? Okej, what is more likely: Din 70-kronorslunch är gjord med kött från svenska gårdar med god djurhållning eller med kött importerat från länder med mycket lägre krav?

Sverige är ett av mycket få länder med krav på bedövning vid slakt. Våra krav på djurtransporter är mycket högre än EU:s minimikrav. I Sverige får vi ha max 25 kycklingar per kvadratmeter. I övriga EU är det inte ovanligt med 40-50 kycklingar på samma yta. I länder utanför EU är det dessutom vanligt att antibiotika tillsätts i fodret för att kycklingarna ska växa fortare. Förutom att man kamouflerar en dålig djurhållning kan det leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika.

Sverige importerar massor med kyckling från Danmark, Thailand och Brasilien. Nästa gång du beställer en kycklingwok eller en indisk gryta, fråga varifrån köttet kommer. Jag sätter en slant på att det inte direkt är hönan Agda du får till lunch. Jag tror inte att du får kossan Rosa eller Griseknoen heller.

Varför finns inte krav på ursprungsmärkning för restaurangmat?

Kolla schyst ny guide från Djurskyddet Sverige.

1 kommentar:

malin sa...

Håller med! Jag tycker det är läskigt att äta ute och inte veta vars maten kommer från! )