25 augusti 2009

Ekologiskt-Närodlat: 10-0

Sådär, tillbaka till livet. Jag var riktigt risig i fyra dagar, men nu är jag bara trött och hostar. Går väl över.

Det är skönt när något man tyckt och trott mest med magen blir bekräftat av folk som verkar veta vad de snackar om. Jag tänker på den eviga diskussionen Ekologiskt eller närodlat - vad är bäst för miljön?

Nu snackar jag bara om eller. Är det både eko och närodlat så är det dubbelrätt och hamnar i korgen direkt. Men ni vet det där Varför transporterar vi ekologiska grönsaker från andra länder när det finns Svenska grönsaker att köpa? Det måste väl bli en massa koldioxidutsläpp?

Mitt argument för att alltid välja ekologiskt har tidigare bara handlat om konsumentmakten - jag vill helt enkelt berätta för handel och producenter att jag vill ha mera ekovaror. Det håller rätt långt bara det.

På Eco Now lyssnade jag på en debatt om detta. Jag var nöjd att konstatera att ekologiskt sopade mattan med närodlat och av andra skäl än mina.

Enkelt:

  1. Konventionellt jordbruk kräver konstgödsel och bekämpningsmedel. Detta är garanterat inte "närodlat", utan är transporterat världen över och har negativ påverkan på många fler sätt än transporten av själva maten. Både när de transporteras och förpestar marken och det du sen ska äta.
  2. Köper du en ekologisk importerad vara bidrar du till en bättre miljö i landet den producerades i.
  3. Icke-ekologiska mejeriprodukter och kött från kor som äter kraftfoder med soja är ännu ett bidrag till skövlingen av regnskogen. (Ja nu importerar vi väl inte så mycket ekologisk mjölk, men jag slänger med argumentet ändå, som en bonus.)

Frågor på det?

Inga kommentarer: