17 augusti 2009

För många burkar

Mitt ekofrisörbesök har rört om i skallen och fått mig att fundera på hur mycket man egentligen samlar på sig i badrumsskåpet. Det är högt och lågt av burkar och flaskor, som kändes oumbärliga och kanske lyxiga när de köptes, men inte sällan hinner de ersättas av en ny och ännu bättre burk eller flaska innan de tagit slut. Och så blir de för gamla och så åker de i soporna.

Det här är jag inte stolt över.

Inte för att jag tror att jag har mer fåfänga i skåpen än någon annan svensk 39-årig kvinna, men jag ser ju själv hur galet det ser ut.

Kemikalierna i städskåpet är sedan länge reducerade till en enda svenenmärkt allrengöring till golv och badrum, jag har handdiskmedel, maskindiskmedel och tvättmedel (som bara används i undantagsfall nu sedan jag skaffade tvättboll) och en fläcklösare. Det är allt.

För att tvätta och piffa mig själv krävs tydligen en hel arsenal.

Jag vill ju vara fin, såklart. Frågan är bara om jag blir renare och snyggare i proportion till antalet burkar i badrumskåpet?

Promise to self: I fortsättningen blir det bara biologiskt nedbrytbara produkter med ingredienser från växtriket i mina burkar och flaskor. Och inte lika många.

Finns det miljömärkt tandkräm, förresten?

3 kommentarer:

Veronica Karlsson sa...

Aj, öm tå det där med allt smink och stajlingprodukter i miljöförkastliga förpackningar... Man vill ju vara fin och jag är beredd att lida lite pin, men inte ska väl miljön behöva göra detsamma. Såg i alla fall att det till miljönätverket här i Norrköping skulle komma en tjej och berätta om ett hållbart hudvårdsmärke: http://www.norrkoping.se/bo-miljo/valfard/agenda21/spira/evenemang/ Och när jag kolla upp den tjejen så hittade jag den här sidan: www.jordklok.se Verkar ju finnas lite hopp!?

Karin sa...

Ja, sedan jag började kolla upp det där med kemikalier i smink och hudvård har jag hittat massor med intressanta alternativ. Det finns mer än man tror, men tyvärr är det bara de stora jättarna som har råd att ta plats i marknadsföringen, och så går de flesta av oss runt helt ovetande om de bättre alternativen.

Finns massor att säga om detta.

Vilken fantastiskt bra verksamhet kring hållbar utveckling ni verkar ha i Norrköping!

Anonym sa...

Bra ämne du tar upp! På den sida Veronica nämner finns en "naturlig" tandkräm" som innehåller ekologiska produkter så långt det är möjligt, se länk: http://www.jordklok.se/?artnr=URT103&cat_id=62

/My