16 augusti 2009

Gråa hår och kemikalier

Tydligen börjar jag få gråa hår. Jag har inte sett det själv, men flera av varandra oberoende källor har hittat silverstrån på mitt knappt fyrtioåriga huvud. Inget fel på gråa hår, men fick ändå lust att färga bort dem.

Att jag inte ville färga håret traditionellt behöver jag väl inte säga? Tänker inte kleta in hår och hårbotten med starka kemikalier som tränger in i huden och stannar i kroppen flera veckor. Jag tänker inte vara med om att skölja ut skiten i avloppet heller. Då är jag hellre gråhårig.

Jag webbsökte på ekofrisör och trodde jag skulle få många träffar. Men icke. Det visar sig vara riktigt ovanligt med frisörer som använder ekologiska produkter, och den jag till slut gick till fanns här på Södermalm och visade sig dessutom vara en av pionjärerna bakom hårvård utan kemikalier.

Har du tänkt på hur starkt det luktar av kemikaler på en frisörsalong? Hos ekofrisören luktade det örter. Hon lovade fixa mina gråa hår med hjälp av en hemmablandning av olika växter. Hon berättade vilka, men jag har redan glömt. Rabarber tror jag visst var en av ingredienserna.

Jag är nöjd med resultatet, blev precis som jag ville. Min egen rödaktiga färg, fast utan de grå.

Att inte fler frisörer satsar på detta är ett mysterium, tycker jag. Eller förresten, när jag tänker efter är det inte det. Vad skulle frisörerna tjäna pengar på, om de inte hade sina avtal med de stora leverantörerna av hårprodukter? Slutar du sälja kemikalier från l'Oreal eller Shwarzkopf, så måste kunderna börja betala mer för själva frisörtjänsten, om det ska gå att försörja sig. Då blir du för dyr, och får inga kunder.

-------
EDIT: Jag har ingen aning om huruvida frisörerna har avtal med produktjättarna, det kanske jag hittar på. Men min kvalificerade gissning är att det skulle vara svårt att gå runt som frisör om man inte sålde en massa dyra hårvårdsprodukter vid sidan om själva frisörtjänsten.

5 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Vad kul att du blev nöjd. Själv fick jag mina första gråa hårstrån redan i 18-årsåldern så jag har hunnit förlika mig med dem.

Undrade bara över en grej angående det du skriver om frisörsalongernas avtal med de stora produktkedjorna. Är det här nåt du vet, eller är det taget ur luften? Jag jobbade nämligen som frisör i början av 90-talet och har aldrig hört talas om detta. Där jag jobbade valde vi ut några olika kedjor som vi tyckte hade bra grejer men sen betalade vi minsann dyra pengar för dessa produkter, så kostnaden för bakades in i priset kunden betalade. Dyrt var det också, så som jag uppfattade det hade många frisörer ganska låga marginaler på färgningar och permanenter.

Men detta kan som sagt ha ändrats sen dess...

Det borde vara betydligt billigare med rabarber än Wellas pulver, så jag tror inte att det primärt handlar om pengar utan snarare om okunskap.

Karin sa...

Ja, nu kanske jag sitter här och ljuger. Inte meningen i så fall :-)

När jag färgade håret frågade jag min nya frisör om varför det inte fanns fler ekofrisörer, och hon nämnde just detta med att frisörerna delvis lever på att sälja produkter från l'Oreal och Schwarzkopf.

Du har säkert mycket bättre koll än jag, om du har erfarenheter från branschen. Det jag skrev var bara mina egna gissningar, att de produkter som frisörerna säljer (utöver de produkter som ingår i själva behandlingen) bidrar till de totala inkomsterna för salongen, och jag gissar att det också är en ganska viktig del av inkomsterna. Jag har nog aldrig varit hos en frisör som inte försöker sälja någon ny fantastisk och dyr hårprodukt under klippningen. Men det behöver ju inte betyda att frisörerna har fördelaktiga avtal, det har jag ingen aning om.

Tack för att du är vaken och säger ifrån om jag börjar hitta på här på bloggen!

Boman sa...

Det är ju kemikalier i rabarber också som påverkar hårets färg och struktur. Kanske är de snällare, vem vet. Känns klart bättre i alla fall eftersom alla kommersiella hårfärger innehåller massor med doft och andra ämnen vi vet att människor reagerar på. Vissa lagras i våra kroppar och alla är obra för naturen.
Kan du göra lite reklam för den frisören, vore bra att veta 1) att det finns, 2) var det finns en frisör som tänkt lite längre.
Skrev själv om kemikalier i bla sköljmedel igår. Kika gärna in!

Karin sa...

Hit gick jag: http://www.ecopurehair.se/ på Södermalm

Men det finns fler, t ex http://www.ecohair.se/ på Kungsholmen.

Boman sa...

Tackar! Spara adresserna.