28 augusti 2009

KatharsisDet här kan säkert kritiseras från alla möjliga håll. Slöseri och andra dödssynder skulle kunna nämnas. Men jag valde att göra processen kort med arsenalen av burkar, tuber och flaskor i badrumsskåpet. Planen var först att använda slut på alla halvtomma burkar med tvivelaktigt innehåll och sedan renodla till minimalt antal burkar med innehåll från växtriket och så ekologiskt som möjligt.

Men sen ångrade jag mig, efter att ha varit inne i en butik och fått lite råd från Weleda om vad jag skulle behöva för att kunna göra rent och återfukta ansiktet. Fick samtidigt en liten föreläsning om vad mineraloljor och syntetiska ämnen gör med huden. De täpper till porerna och är dessutom inte godis för miljön varken när de framställs eller bryts ner.

Jag hade helt enkelt ingen lust längre att använda slut på bråten jag hade. Ingen lust att smörja in mig med den, och ingen lust att skölja ut den i avloppet när jag tvättar mig. Så jag tog helt krasst en hundbajspåse och hällde ut allt. Allt i en enda röra, sedan knöt jag ihop och slängde i soporna. Burkarna hamnade i plaståtervinningen. Bye bye.

Det ni ser på bilden ovan är alltså bara resterna av ansiktsprodukter. Inköpta mest på Apoteket och Body Shop.

Arsenalen är nu ersatt med tre tuber. En rengöring, en lättare och en fetare kräm. Från Weleda, så får vi naturprodukter, ekologiskt och fair trade och allt på en gång.

5 kommentarer:

Anita sa...

Heja!
Weleda är kanon, har jag till nästan allt. Och Bioethic, rättvisemärkt det också.

sandra sa...

Hej! Är inte Body shops produkter bra för miljön och ej testade på djur? Eller är jag helt ute och cyklar?

Karin sa...

Hej Sandra,
Det stämmer, vad jag vet, att BS inte testar på djur, och det är en jättebra grej, så klart. Men att deras produkter per definition skulle vara bra för miljön tycker jag inte stämmer. De använder kemikalier i sina produkter som de flesta andra märken. Deras krämer innehåller mineraloljor och hormonstörande parabener. Body Shop är bara ett av skönhetsjätten l'Oréals många varumärken.

Jag tycker det är bättre att leta efter märken som valt att jobba med ämnen enbart från växtriket. Jag gillar t ex Maria Åkerberg och Weleda.

Sandra sa...

Okej, tack så mycket. Då ska jag kolla på andra märken.
Och tack för en superbra blogg! Jag har just börjat läsa den från början och kan inte sluta. Du får aldrig sluta skriva! :)

Karin sa...

Tack Sandra, vad gullig du är! Oj, läser du från början - då har du mycket att göra! Jag tror också att jag själv förändrats en del på de här tre åren som jag har bloggat :)