26 september 2009

Allt räknas

Jag hade stålsatt mig för kvällens föreställning av The Age Of Stupid. Andra som sett den hade skrivit om känslor av hopplöshet och ångest. Men jag klarade mig faktiskt ifrån det. Jag känner mig mest arg och tänd och mer säker än någonsin att det är mitt jobb att göra något. Nu.

ALLT räknas. Allt jag gör. Allt du, som läser det här, gör och vad politiker beslutar och vad företagen bestämmer sig för. Det stora och det lilla. Jag vet att det verkar futtigt att bestämma sig för att vägra plastpåse eller att dra ner på ostkonsumtionen. Men hur litet det än är, så är det en påminnelse om att varje beslut jag tar påverkar till det sämre eller till det bättre. Jag kan inte välja att inte påverka.

Sen finns de stora besluten. Att sluta flyga har en stor betydelse. Om man räknar på att svensken snittar på drygt 7 ton koldioxid per år, så är det helt overkligt att charterturismen kan fortsätta så oreflekterat bland folk som ändå försöker att dra sitt strå till klimatstacken. En enda flygresa t o r till Thailand tickar iväg på 3,4 ton per person! Till Kanarieöarna kostar det 1,7 ton. New York 2,5 ton. London 617 kg. KAN det vara värt det? Om man VET att konsekvensen av ens eget handlande i förlängningen blir att människor dör, djurarter utrotas och hela ekosystem slås ut. För att man känner att man "behöver komma bort lite"??

Ja, jag vet att jag låter mer rabiat än jag brukar tillåta mig att vara här, men filmen hade den effekten på mig. Känner mig heligt förbannad kväll. Vill ut och demonstrera. Vill kedja fast mig nånstans så de inte kan bygga den förbannade förbifarten. Vill orka göra mer.

Nu ska jag gå en kvällspromenad med hunden och försöka tänka konstruktivt. Klimatsmart livskvalitet.

Sen ska jag kolla in Not Stupid.

5 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Härligt Karin! Själv har jag kollat in Home ikväll. Har du sett den? Finns fri på ett internet nära dig.

Nu kavlar vi upp ärmarna och räddar världen lite till!

Anonym sa...

Äsch, de är bara påhitt påhitt påhitt, jorden går genom en cykel som innebär istid, uppvärming-istid uppvärming osv, ja tänker då fortsätta resa så mkt ja bara kan å INTE ställa bilen, INTE köpa energilampor, INTE äta bara ekologiskt helt enkelt leva som ja alltid gjort å fullkommligt skit i de här såkallade "miljöproblemet"

Miljövetare sa...

Anonym, det är människor som du som är problemet i denna värld. Du har rätt i att jorden alltid haft cyklar med varmare och kallare perioder, och koldioxidhalten i atmosfären har följt dessa temperaturskiftningar. Ju varmare klimat - ju mer koldioxid har "lagrats" i atmosfären vid dessa perioder, för att sedan rätt så tvärt nå sin tippingpoint då temperaturen sjunker och istider har hägrat på jorden. Problemet nu är att koldioxidhalten är högre än någonsin i atmosfären, likaså har temperaturen nått nya rekord. Detta scenario är mycket oroande eftersom effekterna kommer att bli så oerhört mycket större än de varit förut. Det är jordens naturliga skiftningar, men med människans inverkan denna gång som oavsett va du vill tro, kommer att förändra vårt klimat avsevärt. Om vi människor kan bidra genom att förändra vår livsstil, inte bara bör vi, utan MÅSTE vi förändra våra liv och leva mer i samklang med naturen. Mvh (högskoleutbildad) Miljövetare

Anonym sa...

Högutbildad sk miljövetare. Varför berättar du inte om att under de istider vi har haft på jorden har Co2 halten i atmosfären varit fyra till fem gånger så hög mot vad den är i dag. Co2 och höga temperaturer har alldrig haft något samband med varandra.Den andel människan släpper ut av Co2 är ca 4-5% resterande Co2 utsläpp står vår jord för själv.Att tro sig vara expert bara för man gått i Högskola förefaller mer än löjligt.
Klimatolog G.Hagberg Ölme.

Anonym sa...

Det du redovisar är ett försök att räkna ihop koldioxid, kväveoxid och konedstrimlornas samlade klimatpåverkan i så kallade koldioxidekvivalenter. Till och med IPCC anser att man inte skall använda den metoden i kalkylatorer då osäkerheten är mycket stor. Sedan kan det konstateras att all förbränning av bränslen genrererar andra klimatpåverkande utsläpp än koldioxid.


Är det korrekt att räkna på detta sätt för flyget och prata om koldioxidutsläpp då man egentligen inte jämför samma sak? Nej säger jag, men vad gör man inte för att försöka överdriva en samhällsföretelse för att slippa ta tag i de verkliga problemen.

Hur man än gör kommer utsläppen att reduceras med maximalt 2% om allt flyg skulle förbjudas idag. Å andra sidan skulle det globala samhället stanna och all möjlighet till utveckling skulle bromsa kraftigt. Men å andra sidan är det kanske precis vad du vill Karin...