6 september 2009

Är det så himla kul att tvätta?

Är det så himla kul att tvätta? Tydligen tycker vi det. Sanningen är väl att vi svenskar tvättar kläder onödigt ofta. Av det som hamnar i tvättkorgen här hemma är det bara ett fåtal plagg som verkligen är smutsiga. Jag pratar inte om underkläder nu, de kan självklart utan dåligt samvete få slängas i korgen varje kväll.

Tidningen Camino, en av de fåtal tidningar jag prenumererar på, hade en massa bra artiklar i senaste numret. En av dem tog upp just det där med att vi tvättar kläderna, fastän de inte är smutsiga.
"Vad som ska tvättas och hur frekvent är väldigt kulturellt betingat, och beror ofta inte på hur smutsiga kläderna är. Skulle vi vara konsekventa borde det vara andra saker vi tvättar, såsom till exempel handväskor eller skor, som idag nästan aldrig tvättas."
Det säger en norsk forskare i konsumentbeteenden i artikeln, och det stämmer ju! En tröja, ett par byxor eller en blus hamnar så lätt i tvättkorgen efter bara en eller två användningar. Mer för att det känns som att det är dags än för att plagget är smutsigt. Och så är det ju så mycket lättare att slänga i tvättkorgen än att vika ihop eller hänga upp igen. En jacka, däremot, kan man gå en hel säsong med utan att tvätta den.

Vad onödigt! Kläderna slits i onödan, det går åt onödigt vatten och energi och det är rätt tråkigt att tvätta, hänga och plocka in kläderna.

Nya planer: Innan plagg slängs i tvätten här hemma ska följande frågor besvaras:
  • Är det smutsigt?
    Om ja - lägg i tvättkorg.
  • Kan det hängas ut på vädring istället?
    Om ja - häng ut på vädring.
  • Är det fortfarande fräscht?
    Om ja- lägg/häng in i garderoben.
(Observera att alternativet "Lägg i en stor hög på stolen i sovrummet så att det blir skrynkligt och trist" inte ens finns med bland ovanstående.)

Planen är att det ska bli färre maskiner tvätt och fler galgar på vädringshängaren på balkongen. Det kan innebära att underklädesförrådet måste utökas. Började redan idag, var på Ekovaruhuset och hittade jättefina trosor i ekobomull :-)

3 kommentarer:

Maria sa...

Där satte du fingret på en öm punkt! Jag har sedan länge tänkt att jag tvättar i onödan. Det är lättar att lägga kläder i maskinen efter två dagar än att hänga upp dem på en galge (åtminstone för stunden) Lovar att liksom du skärpa mig!

Koldioxidexperiment sa...

Du berör ett av mina dåliga samveten här. Jag tvättar (nästan) slentrianmässigt mina överdelar efter en dags användande (jeans tvättar jag dock "aldrig"). Orsaken är väl dels att jag cyklar till och från jobbet och blir svettig av det, dels att jag efter några år med små barn i princip alltid blir smutsig. Men visst åker det ofta plagg i tvättkorgen i onödan. Särskilt nu när barnen är lite större. Ska ta till mig dina tre frågeställningar. Tyvärr saknar jag vettiga vädringsmöjligheter dock...

Karin sa...

Ja, jag kan verkligen förstå att det är svårt för småbarnsfamiljer att hålla kläderna rena, både barnens och föräldrarnas.

En grej som jag blivit bättre på sedan jag blev sambo med tre fällande pälsdjur är att byta om från jobbkläderna direkt när jag kommer hem från jobbet. Det blir att man lufsar runt i samma fulkläder här hemma, men det gör att jobbkläderna sällan blir smutsiga av matlagning och vad man nu gör hemma. Och hemmakläderna känns inte lika angeläget att ha i toppskick.