29 september 2009

Degens vegan

Nej mamma, du behöver inte oroa dig. Jag har inte bestämt mig för att bli vegan.

Men jag har funderat på vad jag kan ändra på i mina matvanor. Jag kan ju inte sluta med kött, eftersom jag redan gjort det. Min utmaning skulle istället vara mejeriprodukter, som näst köttet finns bland de matvaror som påverkar klimatet mest. Vad är det man brukar säga - 1 liter mjölk = 1 kg Co2?

Peppade mig själv och hittade på eget recept och jag blev så glad, för det blev gott på riktigt. Skriver det här mätt och belåten utan varken mjölk, smör eller ost. Det här slängde jag ihop på mindre än en halvtimme:

Ljummen lins- och quinoasallad (2 port)
1 dl gröna linser
1 dl quinoa
1/2 Grönsaksbuljongtärning
100 g bladspenat
1 liten rödlök
2 tomater
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt

Koka linser och quinoa var för sig enligt instruktionerna (ca 15 min). Quinoan kokas med buljongtärningen. Hacka löken, spenaten och tomaterna. Blanda ihop allting till en ljummen sallad. Blanda några matskedar olja och vinäger efter smak och rör om allt.

En brödskiva med jordnötssmör och sommarens vinbärssaft till det, och sen är du skönt mätt.

Min plan är inte att sluta med mjölk. Men jag undersöker försiktigt alternativen. Det är riktigt kul :-)

Och som sojagrädde på moset ska jag nu gå på föreläsning om mat och klimat.

2 kommentarer:

Maria sa...

Snälla du du kan väl fortsätta att äta mat med mjölkprodukter som du blir bjuden på!

Karin sa...

Stackars Maria, jag visste att du skulle tro det!

Jag säger det igen: Jag har inte tänkt att bli vegan. Jag tänker inte sluta helt med mjölk och ost. Men det här är ett sätt att utmana mig själv att testa något nytt. Att tänka utanför ramarna och kanske bli positivt överraskad över vad jag hittar. Att inte slentrianmässigt ha mejeriprodukter i allt, "för att jag alltid har haft det".

Precis som jag hoppas att de som tidigare inte kunnat tänka sig att dra ner på köttet kanske tänker.

Det är ju kul att prova nytt!