11 september 2009

Kompensera

Nu tror jag banne mig att det är på gång med vår klimatkompensation av flygresor på jobbet. Jag träffade två personer från ett företag som kan hjälpa till med kompensation genom CDM-projekt idag, och det kändes helt rätt.

Det är ganska enkelt egentligen. Vi ska hitta ett system för att mäta hur mycket vi flugit. Det kan resebyrån vi använder hjälpa till med. Sedan rapporterar vi bara in den siffran till företaget som räknar ut hur mycket pengar vårt koldioxidutsläpp motsvarar. Vi betalar, och det förmedlas till ett FN-kontrollerat projekt som syftar till att minska koldioxidutsläppet i ett utvecklingsland.

Jag ska dra i lite mer trådar kring det här nästa vecka, så ska det nog funka sedan. Och varför skulle det inte det, förresten? Vi är knappast ensamma om att jobba på det här sättet, och resebyråerna börjar bli vana vid att företag vill ha sina resor redovisade för att kunna kompensera.

1 ton utsläppta koldioxidekvivalenter kostar 27 euro att kompensera via det projekt som de rekommenderade. Det innebär sådär 150 kr i kompensation för en resa tur och retur Stockholm-Bryssel. Här kan man räkna ut hur mycket man släpper ut.

Och som alltid ska påpekas i de här sammanhangen: Ja, vi gör så gott vi kan med att minska våra flygresor. De vi ändå måste göra kompenserar vi för.

4 kommentarer:

Veronica Karlsson sa...

Har du koll på vilket som är bästa sättet att som privatperson klimatkompensera?

Karin sa...

Hej,
Jag kollade med U&W, som hjälper oss med CDM-kompensationen på jobbet. De sa att man kan använda samma princip för kompensation även som privatperson. MyClimate, som förmedlar vår CDM-kompensation har en kalkylator på nätet som går att använda även som privatperson. Jag har inte gjort det själv, och jag har inte kollat upp några andra alternativ. Kanske dags att göra det. Säg gärna till om du hittar något som verkar vara seriöst.

Det är verkligen en djungel. Kanske är det enklast att helt enkelt hoppa på flygbolagens egna varianter som de erbjuder?

elina sa...

Använder:

http://www.jpmorganclimatecare.com/
hittade det på DN, har funkat bra.

Karin sa...

Tack Elina, intressant :-)