5 september 2009

Lurad

Jag går runt och känner mig lurad. Och samtidigt lite skamsen för att jag gått på luret och inte varit tillräckligt påläst. I så många år!

När man är tonåring så tänker och hoppas man att utslagen i ansiktet försvinner när man blir lite äldre. Åren går, och det är klart att det blir bättre, men nog sjutton kommer det alltid en eller ett par nya utslag så fort de förra försvunnit. Man närmar sig 40 och tänker att "allvarligt - vad är det frågan om?".

Jaha, jag har väl känslig hy, har jag tänkt. Jag har varit på ansiktsbehandlingar och blivit rekommenderad den ena dyra märkesprodukten efter den andra. Jag har testat salongsprodukter, apotekets grejer, och nu senast Body Shop, för jag gick på deras miljö- och CSR-profil (att Body Shop bara är en av l'Oreal-jättens varumärken skyltar de sällan med och det visste jag inte heller förut). Men utslagen i fejjan har ständigt fortsatt, vad jag än kletat in mig i. Hur jag än har tvättat och ansiktsvattnat och peelat och whatever.

Först nu har jag alltså hört talas om det där med mineraloljor och kemiska ämnen, som finns i de flesta hudvårdsprodukter på marknaden. Man smörjer in sig med fossil olja, som lägger sig som en plasthinna på huden och täpper till porerna. Jaha? Så enkelt var det tydligen. Ni fattar att jag känner mig både korkad och lurad för att jag inte visste detta?

Mineralolja används i produkterna för att det är billigt och ger en lång hållbarhet. Och så känns det ofta skönt för stunden när man smort in sig, för att den lägger sig som en hinna över huden.

Nu är det en dryg vecka sedan jag slängde ut allt jag hade och började använda produkter med bara naturligt innehåll. Och helt plötsligt: de enda ojämnheterna i ansiktet är några begynnande rynkor och det som är kvar av sommarens fräknar. Weleda-tuberna jag jag köpte är dessutom bra mycket billigare än mycket av det jag använt förut.

VARFÖR berättade ingen det här för mig när jag var femton?

2 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Vad kul att det funkar! Jag gör den där mesiga varianten och byter ut allt eftersom det gamla tar slut.

Petra Lindblom sa...

Man kan göra en shysst ansiktsscrub själv också med honung och bikarbonat. Bikarbonat tvättar rent och honungen är bakteriedödande! Bara lite bikarbonat och flytande honung i handen, blanda ihop och massera ett vått ansikte, skölj bort med vatten :)