11 september 2009

Rena kläder

Ibland blir det bara så uppenbart hur galet allting är och hur stor del jag själv är av problemet och hur jäkla svårt det är att hoppa av och inte vara med.

Det här med de giftiga jeansen, som Sverker på Plus testat i de senaste programmet: Om det bara vore det att ett antal jeans hade kemikalier i sig, som några kanske blir allergiska av - det skulle vara illa, men knappast något att riktigt uppröra sig över. Jag är såpass godtrogen att jag inte tror att jag blir sjuk av mina brallor.

Men. Det är inte bara några enstaka jeans vi snackar om. Det är troligtvis merparten av alla textilier som finns i handeln. Och om det är lite kemikalier kvar i plagget som är klart att importeras, gissa hur mycket kemikalier som det varit i kontakt med under produktionen. På de besprutade bomullsodlingarna och under hela industriprocessen med färg och tvätt. De kemikalier som når mig och de svenska vattendragen när jag tvättar kläderna är bara en västanfläkt jämfört med vad människorna som odlat, vävt och sytt mina kläder utsätts för. Och vad som släppts ut i deras närmiljö.

Jaha, ska man inte få köpa kläder nu då?

Ärligt talat är jag inte speciellt sugen just nu. En utmaning är dock att hitta ekologiska kläder. Det finns en hel del, framför allt på nätet. Det är dyrare kläder, men känns oändligt mycket fräschare.

Billigt, och ännu mer miljösmart är att handla begagnat. En utmaning.

Apropå jeans: Sett China Blue? Se den!

Inga kommentarer: