6 oktober 2009

Dagens kemilektion

Var hos frisören idag igen. Tog bara topparna idag, så det blev ingen rabarberfärgning som förra gången jag var där. Men som alltid får man lite påfyllning av kemikunskaperna när man går till Lena och klipper sig.

Delar med mig av lite här.

Mjällschampo innehåller Zinkpyrition, som är ont och förbjudet att ha i båtbottenfärger, eftersom det är extremt giftigt för vattenlevande organismer. Bra tänkt att förbjuda alltså.

I mjällschampo, som vi köper i snabbköpet och schamponerar håret med och häller ut direkt i avloppet finns inga gränsvärden alls.

HALLÅ! Det är giftigt! Det är förbjudet i målarfärg! Sluta sälj det då!

Ja, jag skulle lika gärna kunna ropa "Sluta köp det!", men jag börjar bli less på att allt ska ligga på konsumenten. Man måste kunna så jäkla mycket hela tiden för att göra rätt. Nånstans tror vi att det som säljs är okej, det ingår liksom i det svenska konceptet med konsumentverk och livsmedelsverk och kemikalieinspektioner och allt vad det är. Man tror att allt är bra, men så är det i alla fall gift i kläder, schampo, hudkrämer och till och med mat.

Naturskyddsföreningen har beskrivit mjällschampo och zinkpyrition i den här rapporten, som har några år på nacken, men den behövs tydligen fortfarande.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej karin!
Lika spännande varje gång du varit till frisören:) gillar hennes inställning och att han upplyser om allt ggalet som tillsätts i "vanliga" produkter, tack för att du upplyser oss läsare åxå:)
Här i gävletrakten finns det ingen eco-frisör vad jag vet, men kanske ska beställa en tid ngn gån då jag befinner mej i sthlm´s-trakten. Vad kostar behandllingar hos Lena??//Lotta

Karin sa...

En vanlig klippning kostar drygt 500 kr. Klipp + färg kostade 1300 nånting om jag minns rätt. Rätt vanliga stockholmspriser, med andra ord.

Det är synd att det är så ovanligt med eko-frisörer utanför storstäderna. Men passa på att snacka med din egen frisör om vad du önskar dig nästa gång du går dit. Om fler frågar sina frisörer, kanske det kan så ett frö till nya affärsidéer?

Marie sa...

Kan tipsa om filmen Good Hair som handlar om svarta kvinnors hår, det anses fult att ha afro så många kvinnor "relaxar" sitt hår, rakpermanentar det med otroligt skadliga kemikalier som är direkt farliga att andas in och inom några minuter bränner hål på huden. En jättestor marknad som jag inte hade en aning om.