15 oktober 2009

Duktig flicka klimatfunderar

Idag är det Blog Action Day. Det känns som det förpliktar att skriva något extra klokt om klimatet – jag har ju lovat! Tyvärr känner jag mig inte så inspirerad.

Sedan några veckor tillbaka går jag runt och känner mig grinig och sur, så fort jag tänker på klimatförändringarna. Min självgoda inställning att ”jag gör så gott jag kan” har övergått till en känsla av ”varför kan jag inte göra mer?!”.

Jag är rädd att det inte är speciellt konstruktivt.

Trots allt: Jag får guldstjärna i varenda webbaserad klimatpåverkansmätare, och enligt min vanliga grundinställning att jag bara kan förändra mig själv, så borde jag kanske slå mig till ro. Äta mina kikärtsbiffar och vara nöjd med att jag ligger långt under sverigesnittet för CO2-utsläpp bara genom så enkla metoder som att inte flyga eller äta kött.

Men jag är less på att den allmänna uppfattningen verkar vara att världen ska räddas genom konsumentmakt. Det är en fin tanke och jag tycker fortfarande att det är skitviktigt vad jag gör för vardagsval, men det räcker inte att bara vi som får kickar av att känna oss duktiga gör ”rätt” val på Konsum. Det måste bli dyrare att göra fel och billigare att göra rätt. Dyrare med flyg och billigare med tåg. Mer pengar till kollektivtrafiken och mindre pengar till galna nya motorvägar. Och det måste till modiga politiker som vågar se längre än till nästa val.

Och det måste framför allt till ett bra klimatavtal i Köpenhamn, ett rättvist och kraftfullt avtal.

Den 24 oktober demonstrerar vi.

1 kommentar:

Veronica Karlsson sa...

Hallå. Var stolt - du är ju en miljöhjältinna!