23 oktober 2009

Imorgon säger vi ifrån!

Imorgon den 24 oktober är det Internationella klimataktionsdagen. Man räknar med att detta kommer att bli den största demonstrationen som någonsin inträffat på en och samma dag. Över 4500 aktioner i 177 länder är anmälda hittills. Syftet är att skicka ett meddelande till klimatkonferensen i Köpenhamn att vi tar klimatfrågan på allvar!

I Stockholm är det aktiviteter främst på kulturhuset och Sergels torg. Klockan 13.30 kommer alla som är där att tillsammans forma siffran 350, som ska fotograferas i fågelperspektiv. Precis som på alla tusentals platser i världen. Mäktigt. Hoppas, hoppas det kommer massor med folk!

Jag saxar in programmet här:

350 Action - 24th October - Sergels Torg och Kulturhuset
Detta är en inbjudan till ALLA att ansluta sig till Klimataktionsdagen den 24:e oktober för att väcka uppmärksamhet om FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december!

VAD HÄNDER?
11:00-17:00 Seminarier inuti Kulturhuset, närmare bestämt Ekoteket.
13:00 Samling bakom Kulturhuset inför 350 formationen
13:30 Vi gör 350-formationen på Sergels torg!
17:00 No More Lullabies på Södra teatern - 350 minuters musikmarathon

OM SEMINARIERNA I KULTURHUSET:
En rad intressanta föredrag kommer att äga rum i Kulturhuset under dagen. Kumi Naidoo, ordförande för den globala kampanjen GCCA, är en av de medverkande. Det kommer att äga rum i Ekoteket på våning 2. Här får du reda på vad kampanjer som 350 och tcktcktck är för något, vad som är viktigast inför Klimattoppmötet i Köpenhamn och massa annat intressant! Detta blandas med en del kulturella evenemang! Seminarierna hålls av ett antal olika organisationer.
Mer information och program finns på:
http://www.facebook.com/event.php?eid=164214442014

OM 350-FORMATIONEN:
Klockan 13:00 kommer vi att samla så många människor som möjligt bakom Kulturhuset för att organisera oss. 13:30 ska vi göra 350-formationen tillsammans använda våra kroppar för att bilda numret 350! Ett fotografi kommer att tas från ett fågelperspektiv för att sedan skickas vidare ut på nätet och till media. Ju fler personer i bilden desto större blir effekten!
Facebook event om endast 350-formationen:
http://www.facebook.com/home.php?#/event.php?eid=154019952329&ref=ts

OM KULTUREVENEMANGET PÅ SÖDRA TEATERN:
Dagen avslutas på Södra teatern, där ett antal kända artister kommer att genomföra ett 350 minuters långt musikmarathon. 17:00-23:00 Biljetterna kostar 300 kr och kan beställas på
http://sodrateatern.se/sv/Program-och-biljetter/Evenemang/No-more-lullabies--inga-fler-vaggvisor-/

VARFÖR NUMRET 350?
350 ppm (parts per million) är vad många forskare och klimatexperter (bl.a. IPCC - FN:s klimatpanel) påstår är den säkra övre gräns för CO2-halten i vår atmosfär. Vi ligger för närvarande på 390 ppm. Om vi inte lyckas sänka denna halt till 350 ppm detta århundrade, riskerar vi att nå en bristningsgräns som kommer medföra oåterkalleliga följder såsom smältning av Grönlands istäcke och stora utsläpp av metan genom den ökade smältningen av permafrosten.

I december 2009 kommer ett FN-anordnat klimatmöte äga rum i Köpenhamn, Danmark. Där kommer världens ledare och delegater, ombud, icke-statliga organisationer och företag från alla världens länder mötas för att stifta ett nytt globalt klimatavtal. Det är viktigt att beslutsfattarna vid detta möte förstår att de är ytterst ansvariga för att skapa en politik som tar hänsyn till den miljökris som hotar ödelägga vår jord.

Läs mer om bakgrunden till detta event på www.350.org

Inga kommentarer: