11 oktober 2009

Lyx och rovor

Jesper och jag tog med oss hunden och tog tåget till Mariefred och Gripsholms Wärdshus. Vi ville ha lite lyx och vi fick precis det. Afternoon tea med scones och bakelser, champagneprovning, härlig höstpromenad med riktigt slott i kulissen och en brakmiddag på vita dukar. Underbart!

En grej slog mig när varmrätten servrades. Det var vackert med ljuvligt komponerad smak, och jag njöt av varje tugga. Men här satt vi alltså på stjärnkrog och betalade många hundralappar för Potatisplatta smaksatt med chèvre och rosmarin, beta, majrova, tryffelpuré och tryffelsky.

Majrovan och betorna i olika färger var pricken över i:t. Smälte i munnen. Lite söta, precis lagom mjuka.
Majrova eller bara rova är en rotfrukt som varit en del av Sverige, och nordens, matkultur i århundraden. Den är en robust rotfrukt som kan skördas bara någon månad efter sådd och angrips sällan av skadedjur. Den är även rik på C-vitamin. Den sägs vara bra mot förkylning och luktar ganska starkt. Majrovans vanligaste användningsområden är råkost, i sallader, som delar i stuvning och kan även stekas. Man kan också göra inläggningar av majrova - precis som på t.ex. rödbetor. (Wikipedia)
De rotfrukter, som höll svenskarna vid liv under århundraden, serveras nu för dyra pengar på finkrogar, medan vanligt folk (läs: jag själv) inte vet hur man tillagar en måltid med dem. Vad sjutton skulle jag göra med en rova?? Finns de ens att köpa?

Lite sorgligt, eller hur? Jag är vet hur man gör en schyst grekisk sallad eller tacos eller tabouleh, men fattar inte vad jag ska göra med maten som odlas bäst i den svenska jorden. Tack och lov är jag förtjust i vanlig potatis, men jag vet flera i min generation och yngre, som inte riktigt vet vad de ska göra med potatis heller.

Task to self: Laga god mat på svenska rotfrukter. (Alla tips är välkomna.)

6 kommentarer:

David Vrensk sa...

Jag åt en underbar soppa på majrova på Storgatan 1 i Kungsbacka (http://www.storgatan1.se/) för en dryg vecka sedan. Fantastisk. Vi funderade allvarligt på att hoppa över huvudrätten och bara äta soppa och bröd. Jag har ingen aning om hur de tillagade soppan, tyvärr.

Anonym sa...

gjorde en rotsaksgratäng härom veckan.. majrova, morötter och lök. råriv allt, lägg i ungsform, häll över grädde, salt och peppar. ost på toppen och sedan svopp in i ugnen. gott som attan! förr använde vi potatis istället för majrova, men det va super-gott med rova. hade inte ätit eller hört talas om det förut, men kommer att köpa det igen. Har åxå hört att det är Gi-vänligare m rova än potatis om man nu bryr sej om det:)
/L

Karin sa...

Intressant... Soppor och gratänger är bra idéer. Rosaksgratäng är ju jättegott, jag har bara aldrig gjort någon egen.

David: Var det en slät/mixad soppa eller var det bitar av rova i? Grädde? Typ jordärtskocksoppa?

David Vrensk sa...

Soppan var slät. Grädde... sånt vet jag inte. Eller snarare: jag tänkte inte analytiskt alls, utan bara njöt.

Maria sa...

Man kan äta majrova som den är, vi har fått sådana i ekolådan och vid något tillfälle skurit upp i stavar som barnen glatt knaprade i sig. Se den som en rundare morot med lite annorlunda smak ;-)
Annars har den slunkit med i matlagningen som om den vore tex morot, som förstärkning till tex köttfärssås (det äter ju inte du, men jag brukar minska köttmängden genom att fylla på med grönsaker). Bra i wok också. Kan nog vara god stuvad tillsammans med morot, potatis också, om man gillar stuvade grönsaker.

Helvetica sa...

När min kompis Filiph var i USA berättade han lite om vad vi äter här hemma i Sverige och när han kom till kokt potatis stirrade grabbarna klentroget på honom och utbrast
- Hey Dude, you can BOIL them..??!!

Generation Pommes frites...