17 oktober 2009

Väl rutet av Maldivernas regering

Idag höll Maldivernas regering och president sammanträde. De hade riggat upp mötet närmare fyra meter under havsytan med dykarutrustning. Ett budskap direkt till Köpenhamnstoppmötet.

Maldiverna kommer drabbas skoningslöst när havsytan stiger. Landet har redan blivit mindre. Det har en genomsnittshöjd på 1,5 meter över havet. Det kommer enligt klimatforskarna att vara helt utplånat inom hundra år.

Inte sällan hörs agrument om charterturismen, att länderna med de attraktiva sandstränderna har sin största inkomstkälla från turisterna som flygs in från Europa och Nordamerika. Så man är ju ändå rätt schyst som gör sin årliga resa och bidrar till deras BNP. Grejen är bara att länderna försvinner för att vi flyger dit. Troligtvis kommer de inte att tacka oss då.

Och till Bangladesh, ett land som också står på tur att sjunka, vet jag ingen som åkt för att vila upp sig lite.

Om Maldivernas undervattensregeringssammanträde i DN.

2 kommentarer:

Gunnar Littmarck sa...

Tänk vad människor är korkade.

Alla söker efter katastrofolycka.

Haven runt Maldiverna var högst 1994.

Förövrigt höjs korallöar med havshöjningen.

Världshaven stiger inte kolla själv:
http://sealevel.colorado.edu/

Tragiskt då obildade men välmenande totalt missförstår de utmaningar mänskligheten står inför.

Jesper sa...

Men Gunnar, du hänvisar till Colorado universitet, som uppskattar att havet skulle kunna stiga 60 meter om Antarktis smälter?

Ingen påstår att havsnivån hittills ökat dramatiskt, men merparten är eniga om vad som blir framtida konsekvensen av nedsmält polaris.

Men om du, Dr Mörner och andra har rätt kan ni säga "vad var det vi sa". Om resterande 99% av världens samlade forskare har rätt kanske Maldiverna försvinner.

Vad säger du om att ta det säkra före det osäkra och försöka minimera vår inverkan på polarisen?