6 oktober 2009

Veckans mejl (V.41)

Det är roligt att skriva brev har jag upptäckt. Det finns alltid någon att fråga eller helt enkelt framföra en åsikt till. Att skriva ett Veckans brev är en ny utmaning till mg själv, som känns rätt kul. Här kommer brevet för V.41:
"Hej Fortum, När kommer er fjärrvärme i Stockholm att bli märkt med Bra Miljöval? För det är väl på gång, gissar jag?
Hälsningar Karin"

Svar publiceras här så fort det kommer in.

----------------

091008: Och här kommer svar:

Fortum:

Hej, och tack för din fråga. Självklart kan man välja miljöval med fjärrvärme. Bra miljöval har våra elkunder. Om man är fjärrvärmekund kan man välja klimatneutral fjärrvärme. Jag tycker du kan påpeka det för din hyresvärd.

Karin:

Det är bra att fjärrvärmen är klimatneutral, men jag menar miljömärkningen "Bra Miljöval". Det finns ett antal energibolag som erbjuder det, men det går inte att välja i Stockholm, vilket jag tycker är synd.

Om Bra Miljöval fjärrvärme
De här energibolagen erbjuder Bra Miljöval fjärrvärme

Fortum:

Ja, kanske. Bra Miljöval skulle för Fortum Värmes del innebära att vi plockar ut våra "finaste" energislag ur vår produktionsmix. Vi kan nämligen inte, till skillnad från t.ex. Norrenergi, få hela vår fjärrvärmeproduktion klassad som Bra Miljöval. Detta av skälet att vi använder brännbart avfall, en energiresurs i samhället som annars skulle gå förlorad. Tyvärr faller inte förbränning av avfall under definitionen av Bra Miljöval. Bra Miljöval innebär inte heller att vi på kort sikt behöver bygga ny miljövänlig produktion, dvs. den driver ingen positiv förändring av vårt fjärrvärmesystem.

Om vi tar undan t.ex. biobränslen ur vår mix för att kunna erbjuda Bra Miljöval innebär det att kunder som inte köper Bra Miljöval får en "sämre" fjärrvärme miljömässigt, vilket vi inte vill tillåta.

Därför erbjuder vi istället Klimatneutral fjärrvärme som inte påverkar fjärrvärmen för de kunder som inte väljer att köpa den klimatneutrala produkten. Med Klimatneutral fjärrvärme tillhandahåller vi kunderna en certifierad klimatkompensation för de förhållandevis små koldioxidutsläpp som återstår från vår fjärrvärmeproduktion.

Och sedan visste jag inte riktigt vad jag skulle svara. Kan det stämma att införandet av Bra miljövalmärkt fjärrvärme inte skulle driva någon positiv förändring? Någon mer påläst som kan säga något klokt? Eller har Fortum rätt?

Inga kommentarer: