5 november 2009

Ekonormativitet

"Miljövänligt alternativ". En snabb webbsökning ger hur många svar som helst. Alla vill marknadsföra sin grej som det miljövänliga alternativet, så att jag som köper ska känna att jag gjort ett bra val som skiljer sig från den stora massan. Att aktivt och medvetet välja ett alternativ är att gå sin egen väg, att sticka ut från mängden på ett bra sätt.

Skönt för mig, som får en viss tillfredsställelse av det. Jag går igång på att leta efter alternativen, och blir glad när jag upptäcker att de är bättre än det man köper och gör av gammal vana.

Fast vad säger man egentligen med orden "miljövänligt alternativ"?
Det innebär per definition att det finns ett annat val, som alltså skulle vara "det miljöovänliga alternativet".

Problemet är bara att man inte skulle säga så. Vi har vant oss vad som är standard. Vill man vara lite extra god så kan man höja sig över den standarden och köpa ekologisk mat eller rengöringsprodukter och kläder utan kemikalier. Eller äta vegetariskt. Eller sluta flyga. Välja förnybar energi.

Normen är att skita ner och utnyttja jorden, och släppa ut mångdubbelt mer koldioxid än vad som håller.

Det är ett tag sedan nu, men Saltå Kvarn-bloggen hade en skön tävling, där de ville ha förslag på ett bättre namn för konventionellt jordbruk, alltså alternativet(!) till ekologiskt jordbruk. Som en liten övning i att utmana normen. De fick en hel del förslag, allt från lustigheter som jordmissbruk och latmansjordbruk till mer beskrivande som fossilt jordbruk och industrijordbruk. Jag gillade 1900-talsjordbruk - ett ord som beskriver att det är något som vi hade en kort stund av världshistorien, men kom på att det inte höll.

Visst blir man sugen på att vända på perspektivet? Bara känna efter hur det skulle vara att kalla den nuvarande normen för "alternativ"?

Ekonormativitet, vad tror ni om det begreppet? Istället för det fossilnormativa eller kemikalienormativa samhälle vi lever i nu.

Haha, jag ser genast några sköna situationer framför mig, i mitt framtida ekonormativa samhälle:
- Jaha, du äter kött? Vad intressant, är det av medicinska skäl eller tycker du bara att det är gott?
- En tiobitars sushi, tack! Kan man få med jätteräka?
- Jag kommer sen, jag måste bara gå en omväg till den speciella lilla butiken där de säljer hudkrämer med kemikalier.


Fyll gärna på - det var ju jättekul!

3 kommentarer:

Eva sa...

Tog ni flyget till Malmö? Men OJ, var någon sjuk eller vad var det som hade hänt :-o

cykelidag sa...

"NN måste verkligen ha gott om tid som orkar ta bilen in till stan! Och sicket tålamod. Först allt snärj att tråckla ner bilen i infartsgaraget, sen pynta 200 pix extra utöver biltullen för att få gå 800 meter till kontoret. Hygglo av honom att minska trängseln på bussen i alla fall."

Veronica Karlsson sa...

Kul :)

Ja, vad jag längtar till den dagen då det är köttätarna som får alla frågor om sitt val. Jag har länge tänkt att jag ska besvara alla frågar jag får med motfrågor om deras ställningstagande att äta kött. Kanske ska börja med det nu!