24 november 2009

Ovärdigt

Vaknade av en käftsmäll i morse. P1-morgon kan ha den effekten.

Jag har ändå gått på grejen med det svenska djurskyddet - det bästa i världen minsann. Jorå, jag trodde att det var helt okej. Men vad är det värt om de bara skiter i lagen på djurfabrikerna, och tydligen kan gå fria som om inget hade hänt?

Det var sådana här bilder som fick mig att sluta äta kött i slutet på nittiotalet. Då var det kor, och till och med Göran Persson satte julkorven i halsen, sa han. Sedan dess har den svenska köttkonsumtionen bara fortsatt att öka.

Min ingång har aldrig varit att det är etiskt fel att äta kött. Det är när vi behandlar djuren som produktionsenheter, som löpandebandproduceras i fabriker till lägsta pris som allt blir fel. Det är ovärdigt, och jag skäms än en gång att vara en del av systemet som tillåter det här att hända. Jag vill inte vara med.

Jag började titta på filmen, men orkade bara några minuter. Sedan tillät jag mig själv stänga av, med ursäkten att jag i alla fall inte stödjer helvetet med mina pengar.

Här är Djurrättsalliansens grisfilm. Jag skäms inte att säga att jag gott tycker att alla som äter kött ska se filmen innan nästa tur till affären eller restaurangen. Och ägna en tanke åt vem som tjänar pengar på korven, fläskfilén eller julskinkan.

Ovärdigt.

1 kommentar:

Veronica Karlsson sa...

Ja, en dag som denna är jag verkligen extra glad att inte ha konsumerat något kött det senaste decenniet. Vidrigt.

Har tänkt på en grej; har du koll på hur veggo-alternativen ligger till miljömässigt - alltså tex soja, tofu och quorn. Finns det bad guys o nice guys där?

Det kan vi kanske diskutera över en veglunch på torsdag :)