3 november 2009

Slut på ekomjölk?

Jag skrev ju till Arla för att fråga varför det fanns så litet utbud av ekologisk ost och fick svar idag:

"Vi har haft stor brist på ekologisk mjölkråvara och det är en av
anledningarna till att ostsortimentet är begränsat. Säkert kommer det fler
hårdostar om efterfrågan och mjölkmängden ökar som trenden är just nu."

Ekomjölken räcker alltså inte. Är det jag som missuppfattat det där med marknadskrafterna? Om marknaden är sugen på ekologisk ost, så ska det liksom dyka upp alldeles av sig själv, eller hur?

Men istället fortsätter svenska bönder att mata korna med sojabaserat kraftfoder, fastän konsumenterna hellre vill köpa schystare ekologiska mejeriprodukter och betala för det. Vad är problemet?

3 kommentarer:

David Vrensk sa...

Problemet? Tja, fritt ur minnet:
* Det tar flera år från det att man börjar omställningen till dess att man uppfyller KRAVen (jag tror att ens jord måste hinna bli fri från gifter eller något sådant). Under tiden har man kostnader och inga fördelar.
* Det är inte bara krav på hur man ska göra när allt går bra, utan också på hur man ska sköta medicinering när djuren mår dåligt. Det är inte alla som tycker att sjukreglerna är acceptabla, av humanitära skäl. Nötaritära. Animaliska? Typ.
* Om man har flera produkter, t.ex. köttkor och mjölkkor och spannmål, kan man inte bara byta över till krav för den del där man tror att det skulle löna sig.

Har jag för mig, alltså.

Karin sa...

Tack David!
Ja nu är jag inte alls någon jordbruksexpert och ägnar mig som vanligt åt att gissa och tycka, men... dina tre punkter får det att framstå som alla krav-bönder är självspäkande idealister som förlorat en massa pengar på min fåfänga önskan att inte skövla regnskogen. Och dessutom är det nog mer synd om ekokorna om de blir sjuka än om kor som äter kraftfoder.

Nja...

David Vrensk sa...

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka ditt svar, men det känns som att du tycker att det jag säger låter orimligt och därför inte kan stämma. Som sagt, det är minnen som jag har samlat på mig under många år och som säkert har hunnit både mögla och härskna (jag använder inte konserveringsmedel för mina minnen). Men läs t.ex. http://www.ekokott.org/Artikel%20gris%202.htm (framgooglad på måfå): "andelen egenproducerat foder ska vara minst 50%". Då kan man alltså inte fixa kravmjölk utan att ha en hel del foderodling. Säg att man har en yta som räcker precis – då räcker det ändå inte, eftersom djuren måste få gå ute också. Och man kanske inte har någon jordbruksyta alls. Det betyder inte att det är synd om de bönder som har foderodling eller de andra förutsättningar som krävs.

Jag har nu också skummat igenom KRAVs regler (http://www.krav.se/Documents/Regler/utgavor/aktuellaRegler.pdf) och jag tycker att de ger stöd för min minnesbild.

Sedan finns det också ett visst mått av idealism, efter vad jag läst och hört i flera intervjuer. Flera bönder har sagt att det förvisso inte är lika lönsamt, men de tror på det, och de går inte back mer än vad bönder är vana att göra. Du kan kalla dem för självspäkande, men andra kan ju kalla dig detsamma eftersom du jagar ekologisk mat och inte äter kött. Jag tycker att det låter fel i båda fallen.