28 december 2009

Dirty business

Ja jösses vad galet det är. En bra betraktelse i Expressen igår handlade om kosmetikaindustrin som får fortsätta att sälja sin fossila smörjolja och lova att man blir vackrare av den, utan att åka dit för brott mot marknadsföringslagen. Anledning: Alla VET ju att det inte stämmer, det är liksom allmänt känt att man blir lurad. Ja då så.

I andra branscher åker man dit med en gång om man ljuger i reklam, konkurrenter passar varandra. Men i kosmetikabranschen kör alla samma race och har lika mycket att förlora om konkurrenten åker dit. Och som konsument anmäler man inte heller. Det skulle ju vara det samma som att säga att man var så dum att man trodde att de talade sanning.

Sen är ju nästan hela kosmetikabranschen ägt av ett och samma l’Oréal. De äger i princip alla märken du kan komma på. De äger The Body Shop med sitt politiskt korrekta varumärke. De äger Garnier, Maybelline, Kerastase, Redken, Matrix, Lancôme, Biotherm, Helena Rubenstein, Ralph Lauren, Giorgio Armani, Cacharel, YSL, Diesel, Vichy och listan forsätter).

Fast glädjande nog, så ska just l’Oréal upp i marknadsdomstolen, efter en anmälan mot ett löfte om att en Lancome-kräm skulle släta ut rynkorna med 70 procent. Det stämde visst inte. Ska bli intressant att höra hur det går.

Det här irriterar mig verkligen. Även om jag kanske inte borde bry mig. Jag har ju gjort upp med mitt lurade förflutna, hällde ut det jag hade i en bajspåse där det hör hemma, och slängde. Köpte en ansiktskräm utan mineralolja och parabener. Min hy tackade mig genom att sluta med utslag, som jag haft så länge jag kan minnas. Inte var det speciellt dyrt heller.

Försök att hitta en enda hudkräm från något av l’Oréals varumärken som inte innehåller fossil mineralolja och andra tveksamma kemikalier!

5 kommentarer:

Maria sa...

Marknadsdomstolen!? Beacause you worth it, l'oreal!!
Menar du att vitamininstitutet i Schweiz inte finns?? ;-)

Bondjantan sa...

Visst är det nästan läskigt vad vi köper för att behaga andra och oss själva. Det krävs ganska mycket kunskap om man ska kunna välja bort kemikalier som inte är bra för hälsan.

Ta bara nåt så enkelt som mascara, som i de allra flesta fall har nickel i sig. Olika doser i olika mascaror men ändå nickel. Om man är känslig eller nickelallergiker så spelar det en ganska stor roll.

My sa...

Tack för vägledning och tips från dessa inlägg. Ska apa efter dig. Jag behöver bara lite mer tid. De hudvårdsprodukter och det smink jag har ska sakta men säkert fasas ut och bytas till mindre och bättre.

Marie sa...

Får man fråga vilket märke på ansiktskräm du hittade som var bra?

Karin sa...

Hej Marie!
Tack för bra kommentarer :-)

Jag har använt både Weledas mandelserie och Dermanords produkter. Jag är jättenöjd med båda de märkena. Dermanord har massor att välja på och så gillar jag att de är svenska.