29 december 2009

Får det vara lite sprängämnen?

2009 började halvbra.

Under årets första skälvande minuter höll vi på att få hicka av raseri, när ett gäng fulla grannar gav sig på att från en tom flaska skjuta iväg raket efter raket bara ett par meter från vår husfasad. Vi gick ut på balkongen och sa till, men de tänkte inte ge sig. När en raket fick snedtändning och åkte rakt in i fasaden (som tur var - kunde lika gärna varit en balkong eller ett fönster) slog det över på maken, som helt enkelt gick ner och hämtade in resten av raketerna. Smockan hängde i luften, och det var inga fina ord som byttes, men som tur var hände inget mer. Sen satt vi hemma och hyperventilerade och försökte mildra chocken genom att hetsdricka champagne.

Snart är det nyår, hipp hurra!

Jag ska inte gå igång om hur vansinnigt det är med detta socialt accepterade experimenterande med sprängämnen och alkohol. Jag blir så förbannad. Det borde självklart vara förbjudet att sälja till privatpersoner. Festarrangörer med tillstånd - okej då, om vi nu absolut måste släppa ut kemikalier och tungmetaller för att bli glada.

Men kolla här vad fint! Khom Loy-lyktor. Tysta, vackra. Biologiskt nedbrytbara av rent rispapper. Stiger värdigt och lyser upp himlen i över fem minuter.

Fast jag kommer inte att släppa upp några själv, tyvärr. Håller mig inne i ren självbevarelsedrift, och ser till att ha rastat hunden långt före tolvslaget.

Tack Grön handling for tips om fina lyktor :-)

1 kommentar:

Bondjantan sa...

Håller med helt och hållet Karin pyroteknik är både farligt och olämpligt för för de flesta.

Jag tror att det är ca 300 personer som skadas varje år av detta i Sverige. Inte rimligt!

Har tur här på landet, inte många som skjuter... ändå bor vi så att vi kan se stadsfyrverkerier!