16 december 2009

Made the news

Det var som sjutton! Min blogg blev citerad i dagens Aftonblad, minsann. Det var ett citat från ett argt inlägg i september om klimatpåverkan i allmänhet och charterflyg i synnerhet.

Med jämna mellanrum funderar jag, som ni vet, över skillnaden mellan att inspirera och provocera. Jag kan begripa att det där citatet kanske mer provocerar än inspirerar dem som ofta flyger, och inlägget kanske inte var helt diplomatiskt uttryckt av mig.

Men jag menar det jag sa. Svenskarnas charterresor är en helig ko. Det finns så många som försöker minska sin klimatpåverkan i vardagen, och faktiskt gör viktiga förändringar, men ändå väljer att semesterflyga flera gånger om året. Solresorna har blivit en så viktig del av vår livsstil. Det är knappt ens så att det räknas som lyx längre, utan något man bara gör. Oreflekterat. För många är själva ordet semester synonymt med en flygbiljett.

Det funkar inte. Vi behöver släppa ut den heliga kon på grönbete och ifrågasätta vad vi håller på med.

4 kommentarer:

Anita sa...

Heja Karin!
Du har rätt. MAn måste inte åka till Thailand. Alls, faktiskt.
Anita

Koldioxidexperiment sa...

Word!

My sa...

I mindre skala är det ungefär som att ta bilen ut till stormarknaden och försöka hitta klimatsmart mat.

Bondjantan sa...

Ja, ibland får barnen svara på svåra frågor när de berättar att de faktiskt aldrig har varit på Thailand.... VARFÖR? stackars barn....

hah!