13 december 2009

Prestige

När jag läser nyhetsartiklar om klimatet på webben gör jag mitt bästa för att hoppa över kommentarerna. Om ni inte märkt det så består de till övervägande delen av okontrollerade utbrott från folk som bestämt sig för att människans klimatpåverkan är en bluff och en konspiration. Vad konspirationen går ut på och vem som skulle vinna på den har jag inte riktigt fattat, men så är det tydligen.

Förut kunde jag sitta en stund och läsa och bli upprörd och förbannad på det som skrevs. Nu blir jag mest ledsen och beklämd. Det är därför jag försöker att inte läsa. Det tillför liksom inget.

För mig finns ingen prestige i frågan. Om det det skulle visa sig att vi inte alls påverkar klimatet med vår livsstil skulle jag stå först i kön och gratulera till att klimatskeptikerna var så klarsynta när världens forskare sa tvärtom. Och jag skulle gratulera mänskligheten och jorden dansa samba av glädje för att jag hade så fel!

Men min känsla är att det handlar om en hel del prestige för dem som tror på den stora konspirationen. De vill kunna säga "Vad var det jag sa?" om temperaturen inte stigit exakt så mycket som förutspåtts till en viss tidpunkt. Problemet är bara att om vi följer deras råd och fortsätter som förut, och det visar sig att de har fel, så är det skit samma om de är ödmjuka och erkänner sitt misstag. Då är det för sent.

Och som jag brukar säga - det här är ingen religion, som man kan välja att tro på eller inte. Det hade ju varit jättebra. I så fall hade jag lätt valt att tro på att vi kan fortsätta som förr. Det är ju mycket roligare.

4 kommentarer:

Maria sa...

Klok! (Som alltid!)

Bondjantan sa...

Ja, visst kan man bli upprörd och ledsen, både när man läser skriverier men också när man hör folk tala. Man kan tyvärr inte förändra andra utan endast sig själv och sina egna handlingar. Däremot kan man påverkar till förändringar och det hoppas jag att orkar fortsätta med aven om det är motigt ibland.

My sa...

Jag håller med. Många vill antagligen kunna säga att vi som bryr oss gjorde alla våra "uppoffringar" i onödan. Men jag brukar tänka "hur vill jag leva och vad är bäst ur alla synvinklar" inte bara miljön och då vinner ofta en klimat- och miljöanpassad livsstil för att det för med sig en massa annat bra. Jag tror inte att någon som tänker på miljön tänker på bara det vilket de kanske tror. Alltså finns inget att "förlora" om det skulle visa sig att miljöproblemen inte finns.

Koldioxidexperiment sa...

Håller med fullständigt.