9 december 2009

Professor Baltazar, var är du?

Det blir ingen fart på bloggen den här veckan, märker jag. Orkar inte riktigt, jag skyller på regnet och mörkret som alla andra.

Tur att det finns andra bloggare som skriver kloka saker. Jag skickar er gärna vidare till det här inlägget, om vansinniga Förbifart Stockholm.

Jag såg också Uppdrag granskning förra veckan och tänkte kommentera det, men visste inte riktigt var jag skulle börja. Det är så dumt! ”Vi ska inte lösa klimatproblemen genom att åka mindre bil” säger Carlgren. Vad svarar man på det? ”Eh… jo?”

Vi löser inte klimatproblemen genom att sitta och vänta på att professor Baltazar uppfinner en fantastisk mojäng som gör att vi kan fortsätta som vi alltid gjort. Vi löser dem genom att anpassa oss till jordens förnybara resurser.

Ett sätt att minska resornas klimatpåverkan är att utveckla bra elbilar och annan smart teknik. Ett ännu bättre sätt är att resa smartare, resa kollektivt, cykla och gå. Genom att sluta förlägga all service och handel på åkermark utanför städerna. Genom att planera städer så att de flesta inte behöver åka bil till vardags.

Vi löser dem däremot inte med stora dyra feta motorvägar i storstadsregionerna!

Jag får citera min man: ”Om det finns en sak som jag skulle kunna tänka mig att kedja fast mig och hindra grävskoporna för, så är det den där förbifarten”. Jag är på.

1 kommentar:

Ivan L sa...

Tja, vad ska man säga. Ser också på programmet och slås över den totala naiviteten hos våra folkvalda. Kortsiktigheten är monumental och ingen vill säga några grodor som dras fram i valet nästa år. Alla utgår från att Business-as-usual ska fortsätta. Så snart oljan kostar 200 dollar per fat kommer de där vägarna stå halvtomma och det blir akutåtgärder för att höja kapaciteten i kollektivtrafiken. Klarspråket hör vi från forskarna samt Vägverket och näringslivet. Exempelvis Oljebolaget Shell säger att antingen löser vi problemet nu eller så tvingas vi mycket hårdhänt att göra det inom 30 år, med mycket stort lidande som följd.