10 januari 2010

Bambu!!!

Nej, jag har faktiskt inte ägnat tillräckligt mycket bloggutrymme åt att prisa bambukläder. Så här kommer min kärleksförklaring.

Jag hade inte en aning om att man kunde göra textil av bambu förrän i höstas när jag planlöst webbsökte på ekologiska kläder. Bambukläder lät lite hårt och konstigt, jag tänkte mig nästan att det skulle vara träflisor i. Men webbshoppen utlovade ett mjukt och funktionellt material, som dessutom skulle vara ett väldigt bra val ur både miljö- och klimatsynpunkt.
Kläder av bambu är bra för miljön, då bambu absorberar 5 gånger så mycket koldioxid och avger 35% mer syre, som motsvarande bestånd av andra träd. Marken förbättras där bambu växer och människorna som arbetar med den slipper gifter i arbetet och i sina vattendrag.
(klippt från
Gröna Grodans webbshop)
Dessutom ska det inte behövas kemikalier vid odling eller produktion.

Jaha. Jag beställde först några underkläder och strumpor. Det var så mjuuukt!! Ljuvligt att ha närmast kroppen, och framför allt fötterna blev gladare av bambustrumporna. Sedan har jag unnat mig lite mer efter hand, och äger numera:
  • Flera par strumpor
  • Ett par långkallingar (Tunna, mjuka - värmer utan att bli för varma)
  • Handduk och badhandduk i frotté (Såå mjuka och har en märklig uppsugningsförmåga - man behöver knappt nudda handduken så är man torr)
  • Tre linnen (värmer gott närmast kroppen nu på vintern)
  • En svart topp (med den märkliga förmågan att inte dra åt sig varenda katthår den ser här hemma)
  • Lakan och örngott (mjukt som silke...)
Ja ni hör ju. Jag är helt såld. När jag behöver nya trikåkläder kommer jag ha svårt att köpa något annat än bambu i fortsättningen.

Hur kan detta fantastiska material fortfarande vara så okänt?

13 kommentarer:

My sa...

Jag vill också vara med och kärleksförklara, här är mitt bidrag...

Jättebambun som kläder tillverkas av är den snabbaste växande plantan i världen.

Pandan lever av en annan sort bambu som växer lägre.

Den stoppar 98 % av UV-strålningen.

Hygieniskt eftersom den i sig själv har antibakteriella egenskaper.

Info från bambubutiken.se

Mia B sa...

Jag är också stolt ägare till ett par bambukallingar och tvingade i början både kreti & pleti att känna på dom "- Men känn då! Så mjukt, supermjukt!"
Fastnar inte katthår!?
Klart intressant.
/Mia

Bondjantan sa...

Jag är också förtjust dock äger jag endast ett linne och ett par shorts.... vill ha mer!

Anonym sa...

Jag äger bara en tvålkopp i bambu, och den är svår att ha på sig. Undrar därför om du kan tipsa om några butiker, helst webshoppar, där de har bra bambu-utbud?

/Karolina - En miljöentusiast (privat såväl som på arbetstid) som just hittat din toppenblogg

Karin sa...

My: Tack för mer bra info!

Mia: Haha, jag känner igen mig alltför väl! Flera av mina stackars vänner har tvingats känna på både mina linnen och långkallingar (”Känn vad mjukt!!”) och har de haft otur har de fått långa föreläsningen på köpet om hur bra det är. Ja, vad de får stå ut med…

Jo, alltså, jag lovar inte att det är immunt mot katthår. Kelar du med en fällande katt, så är det klart att det sitter hår på tröjan. Men inte som ylle eller vissa syntetmaterial, som dammsuger katthår från luften, verkar det som. Väldigt mycket lättare att hålla den tröjan fräsch.

Karolina: Välkommen hit! :-)
Det finns många ekowebbshoppar som säljer bambu. Googla bambukläder så kan du botanisera själv. Jag har köpt linnen, kallingar och strumpor från Gröna Grodan (grona-grodan.se), Lakan från Greentex.se och handdukar från Bambubutiken.se.

Anonym sa...

Jag är glad för mina handdukar och badlakan, som jag fick i julklapp. De gör verkligen att man blir torr.
mamma

Anita sa...

ja, jag säger bara - heja bambu. Gillar det också.
Anita e

Ivan L sa...

Undertecknad bloggade förvisso om bambukläder i höstas. Har en polotröja och ett par kalsonger som jag är mycket nöjd med. Mjuka, lättskötta och hållbara. De smutsas dock snabbare än ylle. Nästa gång jag behöver komplettera blir det definitivt bambu igen.

Anonym sa...

Jag är ledsen om jag ev förstör den goda stämningen kring bambu..men är det verkligen så bra? Handdukar och sånt är nog bra men för att göra t.ex. underkläder krävs en hel del kemikalier för att få fram bambuviskos som underkläderna oftast består av. Men visst det är kanske bättre än andra syntetfibrer.
Men jag kan ha fel, men det har stått t.ex. i Camino.

Anonym sa...

Googlade och hamnade här och blev väldigt intresserad av eran diskussion. Och du har helt rätt, det är inte så miljövänligt som det påstås vara (läst materiallära på textilhögskolan i Borås). Här kan man läsa lite om varför

http://www.seeu.se/i/t641132/bambu

GoS4u sa...

FInt blogginlägg och jag håller helt med dig!
Jag vill hälsa dig välkommen till min webbutik: www.gos4u.se

Många år innan jag kunde starta butiken var det min dröm att tillhandahålla miljövänliga heminredningsprodukter. Speciellt det som man har närmast huden länge - täcken, kuddar, sängkläder, badprylar osv.
Jag driver den helt utan annonsering - istället får nöjda kunder rekommendera oss till sina vänner och får en rejäl kick-back i form av en bonus att handla för.
Titta in och gilla oss också gärna på facebook: GoS4u.se

Fru Grön sa...

Har köpt underbart mjuka o fina handdukar i 100% bambu plus jättesköna bambukläder till både mig själv och bäbisen på www.bambuboden.se

miljötänk sa...

Vad GLAD jag blir, när jag sitter här & surfar om vad som skrivits om bambukläder och hittar enreferens till MITT företag: Bambuboden. Stort tack, Tant Grön för omnämnandet :)
Jag startade www.bambuboden.se för ett knappt halvår sen, sedan jag försäkrat mig om att bambun ÄR ett miljövänligare alternativ till bomullen. Här har det hänt mycket de senaste åren! Det ska ändå nämnas att det förmodligen finns oseriösa människor, som bara är intresserade av att göra "snabba cash" även inom detta område, det gör det ju tyvärr överallt. Men idag har ändå de seriösa och miljömedvetna odlarna tagit till sig den senaste tekniken för att lösa det problem som några här ovan refererar till. Eftersom bambun alltid kunnat odlas utan vare sig bekämpningsmedel, konstgödning eller konstbevattning, så är ODLINGEN mer hållbar, och det kan ju i sig räcka långt, men det som ändå var ett problem var att processen för att göra bambufibrerna mjuka gjordes med kemikalier som drabbade både markerna de släpptes ut i och arbetarna som jobbade med det. Nu finns det slutna system som dels inte släpper ut något i naturen eller i arbetarnas arbetsmiljö, dels återanvänder den mjukgörande natriumhydroxiden om och om igen. SÅ, man bör veta att det inte går att tillverka silkeslena fibrer (som vi idag kräver, eller i alla fall föredrar) utan natriumhydroxid eller liknande men om denna process sköts ansvarsfullt så är Natriumhydroxiden godkänd av såväl Naturskyddsföreningen och GOTS (Global Organic Textile Standard). Jag kan bara säga att själva anledningen med att starta upp Bambuboden var att utgöra en kugge som driver textilindustrin i en mer hållbar riktning och att jag alltid kommer att göra mitt yttersta för att finna miljömedvetna producenter och prioritera dem i alla lägen. Jag är den jobbigt tjatiga inköparen som frågar de obekväma frågorna och ber om intyg och certifikat... Och till sensommaren planerar jag en resa för att på plats skaffa mig så mycket information som bara går om hur allt verkligen går till i verkligheten. Om denna ständiga strävan från min sida "räcker" för dig, och rimmar bra med vad för slags butik du gärna handlar av så tveka inte att kika in på www.bambuboden.se, där vi har ett brett utbud inom kläder för vuxna, barn och baby, lakan, handdukar, underkläder & träningskläder.